Activitat 15 – Per lliurar el 4 de febrer

100 qüestions sobre l’Univers.

Què és la matèria fosca ? i l’energia fosca ? Explica-jo una mica, Ho trobaràs fàcilment en el llibre.

El mono obeso

En el capítol tercer, a la secció “L’assimilació de la glucosa” parla de quina manera aquesta glucosa s’assimilava. Respon les següents preguntes breus sobre aquest fenomen:

La insulina hi té una paper important ? Aquesta hormona afecta només un teixit diana o en té més d’un ? mL’acció que propoicia la insulina a cada teixit és exactament la mateixa o és diferent ? Els animals herbívors acumulen molta o poca grassa ? Per què ?

En el mateix capítol i al llarg de les dues seccions següents parla de com ho feia Ardipithecus per saber quan havia de parar de menjar. I també el paper d’algunes hormones en cas de perill. Ho expliques una mica ?

100 qüestions d’astronomia.

En el capítol 28 hi ha molta informació. Resumeix els conceptes principals que ho apareixen amb les TEVES paraules. No admetré transcripcions literals del llibre.

100 curiositats de la medicina

Quina conclusió trauries sobre la teva salut si després de fer-te una analítica de sang et troben altes les transaminases ? Què són ? Per a què serveixen ? N’hi ha de diferents tipus ?

100 mites de la ciència

El llibre parla d’una història molt interessant sobre el càncer i la sacarina. Explica-la i aprofita també per fer una reflexió sobre els mites en general.

100 preguntes de física

Avui us faré pensar una mica. L’encàrrec és que m’expliqueu com construiríeu un acceleròmetre. És a dir: un aparell que ens permetés mesurar d’alguna manera l’acceleració amb què es mou, per exemple, un cotxe. Per fer-ho disposeu d’un cordill, d’un transportador d’angles, d’un pes i de cinta adhesiva. Ah! i també podeu llegir el capítol 68 del llibre que us pot inspirar.

100 preguntes de química quotidiana

Llegeix amb atenció el capítol 55 i fes una enumeració de tots les principis de l’homeopatia que contradiuen els principis científics que coneixem.

100 preguntes sobre el càncer

Els capítols 64, 65 i 66 parlen de tres teràpies diferents sobre el càncer. Digues en què consisteix cada una i quan cal fer servir una o l’altra.

100 moments estel·lars de la ciència

Avui et demano que dediquis una estona a repassar les vacunes i per això et serà de molta ajuda el capítol 42 del llibre. Caldria que expliquessis:

a. Quin és el principi de funcionament d’una vacuna. És a dir en què es basa ?

b. Que és una quarantena ?

c. Què és la verola ? va ser una malaltia greu ?

d. Quin mèrit té E. Jenner ?

100 Controvèrsies de la biologia

Què són els xips d’ADN i quina relació tenen amb la nutrigenòmica ? Explica-ho una mica i dóna la teva opinió al respecte d’aquesta nova tècnica.

100 històries de l’aventura espacial

Llegiu el capítol 21 i expliqueu si aquesta desgraciada missió va tenir alguna utilitat pel futur de la navegació espacial.

 

 

 

 

100 coses que cal saber sobre el cervell

Aquesta setmana et demano que et llegeixis amb atenció els capítols 14 i 15. En el primer es descriu una “pseudociència” que durant un temps va estar de moda. En què consisitia ? En el capítol 15 t’explica un dels casos més sorprenents de la medicina. Explica perquè aquest cas va ser i continua essent tan sorprenent i què en vam aprendre pel que fa a l’encèfal i el cervell.

100 qüestions per identificar les pseudociències

En el capítol 42 en què l’autor parla del reiki explica un experiment molt interessant per desemmascarar aquesta pràctica. Explica’l.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *