Presentació

Cada setmana caldrà fer una activitat que trobareu indicada en aquest apartat de la web. Les activitats estaran relacionades amb el llibre que heu de llegir.

Adjunto la rúbrica de correcció d’aquestes activitats.

Com que llegir és una de les coses més fantàstiques que es poden fer si un té ganes d’aprendre i enriquir-se. Us demano que  escolliu un d’aquests llibres  (els alumnes de 2n el van utilitzar, podeu demanar si us el volen deixar o vendre).

Si hi cliqueu a sobre trobareu quina és la temàtica del llibre, veureu l’índex i en podreu llegir un fragment.

Tots són de divulgació i penso, de lectura amena i entretinguda. A més dels tres que fan referència directa a l’astronomia n’hi he afegit un sobre qüestions generals de física que és especialment interessant si voleu obrir una mica la perspectiva. Una vegada escollit el llibre ompliu el següent formulari perquè pugui saber quin llegirà cada un de vosaltres. Formulari.

100 preguntes de física

100 qüestions d’astronomia

100 qüestions sobre l’Univers

100 històries de l’aventura espacial

 

 

 

 

Activitat 01 – Per lliurar divendres 22 de setembre

Per fer aquestes activitats no us heu d’haver llegit el llibre. Es poden fer consultant el capítol adequat. Tota manera, i com us podeu imaginar, la meva intenció és que a poc a poc us vagin venint ganes de llegir-lo tot. Som-hi!

Activitat pel llibre “100 qüestions sobre l’Univers”

En els capítols 1 i 2, l’autor ens parla de la llum i del passat. Quants tiùs diferents de llum enumera l’autor ? en què es diferencien ? Perquè diu que gràcies a la llum podem veure el passat ?

Activitat pel llibre “100 preguntes de física”


Quina és la diferència entre pes i massa ? quin significat precís té cada una d’aquestes magnituds ? Què passaria amb aquestes magnituds si sortissis de la Terra ? No hi ha cap capítol del llibre que es digui “pes i massa” però si en l’índex busques on apareix el nom d’un dels més grans científics de la història ho trobaràs. Som-hi.

Activitat pel llibre “100 qüestions d’astronomia”

Què és el moviment de precessió ? Con ens afecta quotidianament ? Explica-ho. No trobaràs cap capítol amb el nom “Precessió” però en trobaràs un on hi ha el nom d’una de les estrelles més conegudes, sens dubte, la més popular (i no és el Sol).

Activitat per llibre “100 històries de l’aventura espacial”

Llegeix els capítols 6, 7, 8 i 9 i explica què van ser els famosos “Sputniks” i també explica la influència de la política amb la ciència.

Activitat 02 – Per lliurar divendres 29 de setembre

100 qüestions sobre l’Univers

Llegeix els capítols del 3 al 6 i respon:

1. L’Univers s’expandeix o es contrau ? Què en pensava Einstein ?

2. Què és el que va fer pensar als científics que tot havia començat en un punt ?

3. El creixement de l’Univers sempre ha estat igual ? Quins factors l’han influenciat ?

100 qüestions d’astronomia

Si l’univers és tan i tan gran que es pot considerar quasi infinit i hi ha tantes i tantes estrelles com és que quan mirem el cel a la nit no el veiem brillant sinó fosc ? Aquest fenomen es coneix com a paradoxa d’Olbers. La resposta és molt interessant i si en comprens l’explicació aprendràs elements molt importants per l’estudi de l’univers. Busca-ho al llibre i explica-ho.

100 qüestions de física

Llegeix els capítols 52, 53 i 56 i explica una mica com funciona això de l’aerodinàmica. Apasssionant, ben cert.

100 històries de l’aventura especial

Yuri Gagarin va ser el primer home que va aconseguir posar-se en òrbita  dins una nau l’any 1961. Respon:

    • Era important l’estatura del pilot ?
    • Quina de les qualitats que teni el pilot i que es decriuen en el text  penses que va ser fonamental i perquè ?
    • És molt mig segon ? (perquè faig aquesta pregunta ?)
    • Perquè penses que els controls manuals de la nau estaven bloquejats ?
    • Per poc que t’hagis interessat en la història aeroespacial, t’haurà adonat d’una diferència molt clara entre els aterratges de les  expedicions russes i les americanes ? Quina és ?

Activitat 03 – Per lliurar divendres 6 d’octubre

100 qüestions sobre l’Univers

Els capítols 9 i 10 parlen de l’energia fosca. Intenta explicar amb les teves paraules què és i quins efectes té.

100 qüestions d’astronomia

Et demano que busquis perquè la composició de la Lluna és quasi idèntica a la de la Terra. Com que això ho trobaràs molt fàcilment al llibre, et demano també que busquis quantes vegades l’home ha posat els peus sobre la Lluna i si hi va haver o no un període de preparació per allunar. Demanar-te finalment si t’hagués agradat ser un dels tripulants de la nau núm. 13  i per què.

100 preguntes de física

Aquesta vegada haureu de descobrir quin significat tenen aquestes dues imatges. Tal vegada algun capítol del llibre us hi pugui ajudar.

100 preguntes sobre l’aventura espacial

En els capítols 17 i 18 es descriu la situació de les dones en l’aventura especial. Fes-ne una lectura crítica i digues què en penses de tot plegat.

Activitat 04 – Per lliurar divendres 13 d’octubre

100 qüestions sobre l’Univers

Quina és la diferència entre el big crunch i el big rip ?

Hi ha objectes que es poden moure més de pressa que la llum ? Com és possible ?

Com es va saber que havia d’existir una matèria anomenada fosca ?

Per cada pregunta trobaràs un capítol del llibre (no et serà difícil trobar-lo) que t’ho explica.

100 qüestions d’astronomia

Saps què és l’espasa de Dàmocles ? Més val que sí perquè això és una pista per trobar el capítol del llibre que necessites per respondre la següent pregunta:

Hem d’estar preocupats pel que pot passar el  13 d’abril del 2036 ? Què podria passar ? quines conseqüències podria tenir (això no ho trobaràs en el capítol, hauràs de buscar una mica en algun altre lloc. No et serà difícil). I per acabar quina relació té el capítol que has llegit amb l’espasa de Dàmocles ?

Afegeixo una imatge d’aquelles que fa efecte (i que de pas, potser t’ajuda):

100 preguntes de física

Si has llegit els llibres de Harry Potter o has vist les pel·lícules que n’han fet sabràs que disposava d’una manta que el feia invisible. Això és impossible ?

100 qüestions sobre l’aventura espacial

Hi ha un capítol del llibre (l’haureu de buscar) en què es comenta que els astronautes responsables de les naus espacials, malgrat ser experts pilots, havien d’aprendre a volar com si no ho haguessin fet mai. Busqueu el capítol i expliqueu el sentit d’aquesta afirmació.

Activitat 05 – Per lliurar divendres 20 d’octubre

100 qüestions sobre l’Univers

A la natura existeixen només quatre forces. Cita quines són i què fa cada una. Intenta descriure-ho amb les teves pròpies paraules. No et dic a quin capítol és. Ho hauràs de buscar però no et costarà gaire.

100 qüestions d’astronomia

Comentes aquest diagrama ? És molt important en astronomia. Si no trobes el capítol et recordo que el google té un cercador on pots introduir una imatge i a partir d’aquí trobar el capítol corresponent del llibre.

100 preguntes de física

Després de llegir-te el capítol 32 et demano que cerquis per la teva banda una mica més d’informació sobre les característiques de l’antimatèria.

100 històries de l’aventura espacial

En el capítol 32 es descriuen els elements que va caldre tenir en compte a l’hora de la construcció del mòdul lunar del programa Apolo i que havia de complir unes especificacions molt concretes. Podeu fer un resum de quines eren aquestes especificacioins i perquè eren tan importants ?

Activitat 06 – Per lliurar divendres 27 d’octubre

100 qüestions sobre l’Univers

Et demano que expliquis quin és el comportament dels neutrins i si te’n sorprèn alguna cosa. Al mateix temps també m’hauries de dir si la llum d’una estrella pot escapar-se fàcilment o no de l’astre. No et dic en quins capítols es troba la informació. És fàcil.

100 qüestions d’astronomia

Estem sols a l’Univers. Dona’n la teva opinió. El llibre t’hi ajuda en un dels seus capítols.

100 preguntes de física

Raona des del punt de vista de la física perquè el llangardaix de la imatge pot caminar sobre l’aigua i nosaltres, els humans, no podem fer-ho.

100 històries de l’aventura espacial

El capítol 41 descriu un dels episodis més èpics de la història espacial. Què t’ha cridat l’atenció ? quines conclusions en treus ?

Activitat 07 – Per lliurar divendres 3 de novembre

100 Qüestions sobre l’Univers

Respon les següents pregunte breus:

1. Serà catastròfic el xoc entre la nostra galàxia i la galàxia d’Andromeda ?
2. Quantes galàxies es creu que existeixen ? Com s’ha sabut ?
3. Es mouen les galàxies ? Cap on ? El capítol 79 t’ho epxlica. Fes-ne un breu resum.

100 preguntes de física

Aquesta setmana et proposo que treballis dos conceptes: el centre de gravetat i el moment d’inèrcia i la quantitat de moviment. Del primer concepte se’n parla als capítols 72 i 73 i ed l’altre als capítols del 74 al 77 inclosos. Fes-hi un cop d’ull i ho expliques!

100 qüestions d’astronomia

Sempre hem sentit a dir que el Sol no es mou. És cert ? Llegeix el capítol 50 i explica-ho.  I ja que parlem del Sol, podries aprofitar per descobrir què són i quina importància tenen les taques solars. Hauràs de trobar-ne el capítol que en parla.

 

Activitat 08 – Per lliurar divendres 10 de novembre

100 qüestions sobre l’Univers

La darrera secció del llibre, l’autor  la dedica a parlar de la vida. Et demano que escullis tres capítols i n’expliquis el punts clua de cada un.

100 històries de l’aventura espacial

Descriu, resumidament les principals causes dels accidents espacials dels capítols 48 i 49.

100 qüestions d’astronomia

Aquesta vegada la pregunta és difícil. Hauries de procurar explicar què has entès sobre que són la matèria fosca i l’energia fosca. Hi ha dos capítols del llibre que en parlen. Escriu només el que hagis entès.

100 preguntes de física

Cal que expliquis quin és l’origen d’un forat negre i quines característiques té. I posats a parlar de forats podries fer el mateix amb els forats de cuc. Així aprens a distingir-los.