Absolutament increible!

El planeta más semblant a la Terra almenys fins avui, fins avui és Kepler-1649C. Es troba a 300 anys llums de la Terra i va ser descobert pel telescopi espacial Kepler l’abril de 2020.

Nova foto del Hubble. És del cúmul globular NGC 6558, a 23.000 anys llum de nosaltres. Cada punt de llum és un sol, possiblement amb planetes. Immens.

Barcelona. 12 de juliol de 2022.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va fer pública dilluns (dimarts a la matinada a Catalunya) la primera fotografia presa des del telescopi espacial James Webb .

La imatge mostra un grup de galàxies que és l’indret més allunyat de la Terra fotografiat per l’ésser humà i, alhora, la imatge més antiga de l’Univers. Aquest dimarts mateix la NASA preveu fer públiques més imatges obtingudes amb el mateix telescopi.

Concretament, la foto –titulada Primer camp profund (First deep field)– mostra amb molt de detall el clúster de galàxies anomenat SMACS 0723. A la imatge, captada amb infraroig, es poden veure amb claredat milers de galàxies que fins ara no s’havien pogut observar. Vist sobre el cel que observem des de la superfície de la Terra, el tros d’Univers fotografiat té una mida més o menys equivalent a un gra de sorra sostingut amb el braç estirat. Les distàncies a l’Univers són tan grans que s’esborra la frontera entre temps i espai. D’aquesta manera, fotografiar galàxies que són molt lluny suposa també fotografiar enrere en el temps, perquè la llum que emeten (i que veiem a la Terra) triga milions d’anys a arribar.

Temari

1. Algunes dates importants

2. El cel dels primers homes

3. L’astronomia a l’edat antiga

    • Aristòtil
    • Aristarc
    • Eratòstenes
    • Ptolomeu

4. La revolució científica

    • Copernic
    • Brahe i Kepler
    • Galileu
    • Newton

5. L’astronomia moderna

    • L’origen de l’Univers
    • Les partícules fonamentals i les forces
    • Astrofísica: La formació i l’evolució de les estrelles
    • La teoria de la relativitat
    • Antimatèria. Energia i matèria fosca
    • Les condicions per a la vida

 

Els arguments d’Aristòtil per una Terra esfèrica – PENSA I PREN NOTA

Els arguments d’Aristòtil a favor d’una Terra esfèrica eren científics i no pas amb la finalitat de buscar una forma perfecta geomètrica.

De seguida que  hom observava el món natural amb una mica de deteniment, s’adonava d’alguns fets que feien pensar en la possibilitat d’una Terra esfèrica i no plana (com semblaria a simple vista).

T’apuntem algunes observacions que van fer pensar, ja en aquella remota época, que la Terra era esfèrica. Caldria que pensessis per què.

  • Existeix un horitzó i per molt que t’hi vulguis apropar mai hi arribes.
  • Quan un vaixell s’acosta al litoral …
  • Els viatgers que arribaven a Grècia procedents de llocs meridionals buscaven estrelles que era impossible de trobar a Grècia i a l’inrevés.
  • L’ombra de la Terra sobre la Lluna en un eclipse lunar sempre té la mateixa forma en tots els eclipsis independentment de l’època de l’any.

El Sol és molt gran i està molt lluny. La força del sentit comú d’Aristarc

El raonament que va fer Aristarc (310-230 aC.) per defensar la llunyania i la grandària del Sol sense ni tant sols un telescopi senzill fou impressionant. Les frases en negre són les conclusions a les que va arribar Aristarc. Procura respondre als apunts les preguntes que se’t fan.

  • El paral.latge del Sol és molt petit per tant s’ha de trobar molt lluny de nosaltres.

Què és el paral·latge ? per què si aquest paràmetre és petit vol dir que el Sol s’ha de trobar molt lluny de nosaltres ?Les següents imatges ens hi poden ajudar.

  • El tamany angular del Sol és força gran per tant, tenint present que està tant lluny  el Sol ha de tenir unes dimensions enormes.

Què deu ser el tamany angular del sol (o de qualsevol astre que es veu en el cel) ?

  • Per què un cos enormement més gran que la Terra giraria entorn d’aquesta ? Seria molt més lògic pensar que és el cos petit el que gira entorn del gran.

Quina llei científica (coneguda ja al s. XVII) explica perfectament aquest fet ?

 

Ptolomeu-s.II a.C

ptolomeu

Pare de la Teoria Geocèntrica segons la qual la Terra estava immòbil al centre de l’Univers. defensava que la Terra era plana. El Sol i les estrelles es movien entorn de la Terra. Els planetes també però aquests ho feien descrivint uns epicicles.

Continuava apostant per les esferes d’Aristòtil i les augmentà fins a 55 !

No concebia el buit i proposà l’existència d’un material entremig dels astres que va anomenar éter.

La Teoria Geocèntrica perdurà fins el s. XVI.

Algunes imatges relacionades amb el pensament de Ptolomeu.

Modelo_de_Ptolomeu
La Terra és el centre de l’univers conegut.
planisferio_tolomeo
Proposta dels epicicles per explicar el moviment retrògrad.
geocentrismo-ptolomeo
El model va arribar a complicar-se tant que es féu inintel·ligible.

Amb i sense epicicles – EXPLICACIÓ

La primera part del video mostra el model de moviment dels planetes proposat per Ptolomeu. Veureu que és extraordinàriament complicat en comparació al model heliocèntric de Copèrnic.

La següent infografia és fantàstica per fer veure la simplicitat d’un model respecte de l’altre.

Breu documental sobre l’evolució de la concepció del cel