Activitat-22 – Per lliurar el divendres 17 d’abril

Us deixo un interessant article aparegut el passat 5 d’abril a El nacional.cat en què parla de la història d’un metge valencià del s XIX que va ser pioner enla implantació i ús de les vacunes.

Demano que us el llegiu i em digueu quins són els paral·lelismes que trobeu entre el que va succeir en aquesta època i el que està succeint ara mateix.

Act. 21 – Per lliurar el 3 d’abril

Benvolguts,

Aquesta vegada i tenint present les circunstàncies us proposo una  activitat una mica diferent i amb cert component lúdic.

Us demano que cerqueu alguna imatge relacionada amb les ciències en general i la poseu a la taula que trobareu en el document que comparteixo amb cada un dels grups.  Només demano una imatge i un comentari.  Pot ser de qualsevol tema que us cridi l’atenció sobre la ciència.  Procureu que la imatge sigui interessant des del vostre punt de vista (és a dir no hi poseu la primera que trobeu…). Tots podreu veure les de tots. Veureu que he posat un parell d’exemples.

Us he enviat un correu amb l’enlaç al document.

Act. 20 – Per lliurar el 27 de març

Ja sé que tots estem una mica cansats del coronavirus i del ressò constant que els mitjans de comuicació n’estan fent. Poques vegades temes científics prenen tant el protagonisme com aquesta situació que estem vivint.  De fet és la primera vegada (la primera!) que la humanitat intenta fer alguna cosa per lluitar activament contra una pandèmia. Fins ara mai ho havia fet i simplement la gent es contagiava i la infecció progressava segon el sistema immunològic de cada un.  Us demano que doneu la vostra opinió al respecte de tota la situació que estem vivint com a societat. Hi ha moltes coses a comentar. S’ha gestionat bé la situació ? S’està fent una exageració ? S’haurien d’extremar més les mesures ? Quina és la resposta de la població ? Tothom respon de la mateixa manera ? Els mitjans de comunicació fan bé la seva feina ? I el paper de les xarxes socials ? Hi haurà algun canvi després d’aquesta crisi ?

Potser algú de vosaltres està angoixat. A vegades escriure sobre allò que crea aquesta angoixa pot ser terapèutic. Us deixo, per inspirar-vos, un article que parla de l’origen de malalties infeccioses com la que ara estem vivint.

Salut a tots!

Activitat 18 – 2019-nCoV – Per lliurar el divendres 13 de març

A la pàgina de l’Organització Mundial de la Salut hi ha informació molt extensa i fiable sobre moltes de les preguntes que actualment la gent i potser també tu, t’has fet. L’activitat que us demano és que a partir d’aquesta informació redacteu un text amb tot allò que penseu que la població hauria de conèixer sobre aquest virus i els seus efectes. Hauria de ser un text que fos comprensible per totes les persones independentment de la seva formació.

Activitat 17 – Per lliurar el divendres 28 de febrer

100 mites de la ciència

Suposo que has vist en sèries i pel·lícules escenes com les de la imatge.  Què me’n pots dir ? Hi ha un capítol del llibre que en parla.

100 curiositats de la medicina

Sabries explicar perquè és dificultós que els antiinflamatoris curin les tendinitis ? Primer hauràs de buscar què és una tendinitis. Una de les més freqüents és deguda a l’ús dels ordinadors.

100 qüestions d’astronomia

Estem sols a l’Univers. Dona’n la teva opinió. El llibre t’hi ajuda en un dels seus capítols.

100 preguntes de física

Raona des del punt de vista de la física perquè el llangardaix de la imatge pot caminar sobre l’aigua i nosaltres, els humans, no podem fer-ho.

100 preguntes de química quotidiana

Quina és a teva opinió al respecte del que s’explica en el capítol 50 ? Fes-ne una reflexió.

100 preguntes sobr el càncer

Escriu un text amb una reflexió personal sobre el concepte que tens de l càncer ara que n’has llegit tot un llibre. És una malaltia incurable ? El seu pronòstic és fatal ? S’ha avançat en la eva curació? Sabem què el provoca?

100 moments estel·lars de la ciència

Relaciona les imatges que tens a continuació amb la informació del capítol 81.

100 Controvèrsies de la biologia

Per acabar un parell de temes força filosòfics (sí ! també en la filosofia hi ha biologia). Llegeix els capítols 51 i 52 i dóna la teva opinió. Amb arguments, aixó sí.

El mono obeso.

Per acabar m’agradaria que em donessis l’opinió del llibre que has llegit (per cert un llibre molt interessant i que és llegeix a nivell universitari) i intentessis fer un resum del més important que has après.

Activitat 16 – Per lliurar el 21 de febrer

100 mites de la ciència

Cal que relacionis els següents conceptes amb la imatge que hi ha a sota:

visió dicromàtica, visió tricromàtica, visió quatricromàtica

(Si vas molt perdut recorda que el google té un cercador per imatge. I clar, un capítol del llibnre en parla).

100 curiositats de la medicina

Llegeix el capítol 52 del llibre i explica les imatges següents:

100 qüestions d’astronomia

Tots heu sentit a parlar dels cometes. Us demano,  en aquesta activitat, que expliqueu què és un cometa (composició i moviment) . I també que expliqueu com es veu en el cel.  Fàcilment trobareu el capítol per resoldre aquesta segona part de la pregunta.

100 preguntes de física

Ets capaç d’explicar quina similitud hi ha entre el ràdar per mesurar la velocitat dels vehicles i el big bang ? és iteressant. El següent video (junt amb el capítol corresponent del llibre) et pot ajudar a entendre-ho.

100 preguntes de química quotidiana

Explica quina relació tenen els bacteris amb els animals herbívors i la seva dieta. No et dic a quin capítol en parla. Ho hauràs de deduir.

100 preguntes sobre el càncer

Explica quina funció tenen els marcadors tumorals i com és que n’existeixen.

100 moments estel·lars de la ciència

 La ciutat holandesa de Leiden i el gran inventor americà Benjamin Franklin tenen alguna relació. L’expliques ? Són dos capítols que en parlen l’un a continuació de l’altre. El tema va d’electricitat.

100 Controvèrsies de la biologia

És possible que un home que ho es cromosòmicament no ho sigui biològicament, i a l’inrevés ? Pot passar que una dona que genèticament ho és, sigui biològicament un home ? Explica-ho una mica, després de llegir el capítol 68.

El mono obeso

Estaria bé que expliquessis com Ardipithecus ramidus ho feia per poder menjar tranquil. Ho trobaràs al final del tercer capítol.

Activitat 15 – Per lliurar el 7 de febrer

100 mites de la ciència

Hi ha un capítol que parla de la gravetat a l’espai. Busca’l i fes dues coses. Una primera calcula amb quina força t’atrauria el planeta Mart si aterressis allà (necessitaràs algunes dades que fàcilment trobaràs). En segon lloc explica què té a veure la gravetat amb la caiguda lliure.

100 curiositats de la medicina

Hi ha una malaltia molt dolorosa relacionada amb un producte d’excreció que tots els humans fabriquem. La primera imatge et pot ajudar a descobrir de quina molècula es tracta i per tant trobar el capítol del llibre que en parla. Aprofita després per explicar el que aquesta pintura antiga vol representar. Llegeix-te el capítol que en parla  i explica el sentit del quadre.

Excretion of Nitogenous Waste Products. The carbon chains are broken down to molecules that feed into the TCA cycle. Amino acids. Most mammals convert amino-acid nitrogen to urea for excretion. NH4+ Some animals excrete NH4+ or uric acid. Fish & other aquatic vertebrates. Most terrestrial vertebrates. Birds & reptiles. O. HN. N. H. H2N-C-NH2 Urea. O. NH4+ Ammonium ion. Uric acid. 6.

100 preguntes sobre el càncer

Explica perquè normalment quan es s’aplica un tractament de quimioteràpia a un pacient no es dona mai una sola substància si nó més d’una. I de pas explica un fenmen que es dona en el tractament del càncer i que és, diguem-ne “empipador”.  El capítol 74 et pot ajudar a resoldre-ho. El 73 a més, et dóna una possible solució. Comenta-la.

100 qüestions d’astronomia

Aquesta vegada la pregunta és difícil. Hauries de procurar explicar què has entès sobre que són la matèria fosca i l’energia fosca. Hi ha dos capítols del llibre que en parlen. Escriu només el que hagis entès.

100 preguntes de física

Cal que expliquis quin és l’origen d’un forat negre i quines característiques té. I posats a parlar de forats podries fer el mateix amb els forats de cuc. Així aprens a distingir-los.

100 molècules amb què la química ha canviat la història

La història de la ciència és apassionant. Substàncies que ara se sap que són de les més perilloses s’utilitzaven fa uns anys per rentar-se les dents o per confeccionar roba per a nens. Hi ha un capítol que en parla. Per ajudar-te a  trobar-lo adjunto aquestes imatges. Són anuncis publicitaris reals. Això sí, en francès.

100 moments estel·lars de la ciència

Aquesta imatge és un dibuix realitzat pel mateix S. Ramon y Cajal.

Explica en què va consistir la gran aportació d’aquest científic al món del coneixement.

 

 

 

 

100 Controvèrsies de la biologia

Què en penses de les idees que es desprenen del capítol 36. Interessant oi ? Quina és la teva opinió ?

100 preguntes de química quotidiana

Què tenen en comú la mantega, la llet, les cremes cosmètiques, les pintures o la maionesa ? El capítol 25 te’n fa cinc cèntims.

El mono obeso

Aquesta vegada us ho poso molt fàcil. Només m’has d’explicar el mite del caçador.

Activitat 14 – Per lliurar el 31 de gener

100 mites de la ciència

Moltes vegades deus haver vist un dibuix similar al que tens a sota. Documentat’t en el llibre i dóna la teva opinió.

100 curiositats de la medicina

Resulta que menjar faves pot produir anèmia ? Ho expliqueu…

100 preguntes sobre el càncer

Aquesta setmana us demano que em parleu nua mica de quins són els factors de risc a l’hora d’adquirir un càncer. Pots fer-ho responent les següents preguntes ?

 • Tothom pot tenir un càncer ? Per què ?
 • Importa l’edat ?
 • A més del arxiconeguts alcohol i tabac hi ha d’altres factors de risc ?
 • Una dieta natural evita el càncer ?

100 preguntes de química quotidiana

No sés si a classe de química o biologia ja heu treballat o no el pH. En qualsevol cas, llegint-ne el capítol corresponent del llibre penso que podeu explicar una mica com funciona. Eps ! Amb paraules vostres.

100 qüestions d’astronomia

Comentes aquest diagrama ? És molt important en astronomia. Si no trobes el capítol et recordo que el google té un cercador on pots introduir una imatge i a partir d’aquí trobar el capítol corresponent del llibre.

 

100 preguntes de física

Després de llegir-te el capítol 32 et demano que cerquis per la teva banda una mica més d’informació sobre les característiques de l’antimatèria.

100 molècules amb què la química ha canviat la història

Cafeïna, teobromina i nicotina són molècules que tenen alguns aspectes en comú. Explica una mica quines propietats tenen aquestes molècules i en què s’assemblen i en què es diferencien entre elles.

100 moments estel·lars de la ciència

Aquesta és la bombeta ideada per T. A. Edison el 21 d’octubre de 1879. Explica quina fou la clau del seu èxit per acnseguir una bombeta que funcionés.  Explica també (això no ho trobaràs al llibre i hauràs de cerca una mica més) la rivalitat que va tenir amb un altre gran inventor a qui la història ha ignorat. 

100 Controvèrsies de la biologia

El ratolí de la imatge pateix un càncer d’origen humà.

Com l’ha adquirit ? de quin tipus de ratolí es deu tractar ? Té cap utilitat aquest animal ? Busca el capítol adequat del llibre i raona-ho.

El mono obeso

Avui m’agradaria que em parléssiu de la Lucy i de les dificultats que tenia per trobar aliment i quines solucions va desenvolupar.  Diria que per allà la pg. 92 ho pots trobar.

Activitat 13 – Per lliurar el 24 de gener

100 mites de la ciència

Digues si les següents afirmacions són certes o falses i justifica-ho.

a. Els camaleons canvien el seu color per adaptar-se al seu entorn.

b. Tenir memòria de peix significa tenir-ne molt poca, ja que els pesos no en tenen gens.

c. Si mai et trobes un estruç anant a passeig no has pas de patir per res. Com que tindrà por de tu amagarà el cap sota terra.

100 curiositats de la medicina

Mira’t aquest anunci i dóna la teva opinió. Això sí: primer has de buscar el capítol del llibre que en parla.

100 qüestions d’astronomia

Saps què és l’espasa de Dàmocles ? Més val que sí perquè això és una pista per trobar el capítol del llibre que necessites per respondre la següent pregunta:

Hem d’estar preocupats pel que pot passar el  13 d’abril del 2036 ? Què podria passar ? quines conseqüències podria tenir (això no ho trobaràs en el capítol, hauràs de buscar una mica en algun altre lloc. No et serà difícil). I per acabar quina relació té el capítol que has llegit amb l’espasa de Dàmocles ?

Afegeixo una imatge d’aquelles que fa efecte (i que de pas, potser t’ajuda):

100 preguntes de física

Si has llegit els llibres de Harry Potter o has vist les pel·lícules que n’han fet sabràs que disposava d’una manta que el feia invisible. Això és impossible ?

100 preguntes de química quotidiana

Explica els factors més importants que cal tenir en compte per saber si un gas és més o menys explosiu. Explica també perquè existeixen bombones domèstiques de gas butà però en canvi no d’hidrogen.

100 preguntes sobre el càncer

Explica els mecanismes pels que el tabac i l’acohol són cancerígens i compara’n els efectes.

100 moments estel·lars de la ciència

 Caldria que relacionessis els treballs d’Antonie Van Leeuwenhoeck i la teoria de l’homúncul. T’hi pot ajudar la següent imatge i el capítol 31.

100 Controvèrsies de la biologia

És possible que el càncer afecti més a les poblacions de nivell sociocultural més baix ? Raona-ho llegint el capítol del llibre que en parla.

El mono obeso

Comenta la importància dels resultats que es desprenen del següent gràfic pel que fa a l’evolució de la nostra espècie. (O: Orangutà, G: Gorila, CH: Ximpanzè, H: Humà).

12 – Per lliurar el 20 de desembre

100 mites de la ciència

Existeix un mite que diu que quan la Terra està més a prop del Sol és estiu i quan està més lluny és hivern. Utilitza aquestes dues imatges per explicar que no pot ser així.

Si tens dubtes busca pel llibre a veure què trobes…

100 curiositats de la medicina

Relaciona la imatge que tens a continuació amb un dels capítols del llibre.

100 qüestions d’astronomia

Et demano que busquis perquè la composició de la Lluna és quasi idèntica a la de la Terra. Com que això ho trobaràs molt fàcilment al llibre, et demano també que busquis quantes vegades l’home ha posat els peus sobre la Lluna i si hi va haver o no un període de preparació per allunar. Demanar-te finalment si t’hagués agradat ser un dels tripulants de la nau núm. 13  i per què.

100 preguntes de física

Aquesta vegada haureu de descobrir quin significat tenen aquestes dues imatges. Tal vegada algun capítol del llibre us hi pugui ajudar.

100 preguntes de química quotidiana

Aquesta setmana et demano tres preguntes prou curioses: Què significa que un protector solar és de factor 30 ? Perquè en les olles a pressió els aliments es couen més de pressa ? Perquè posem suavitzant a la roba quan la rentem ?

100 moments estel·lars de la ciència

Què era el vitalisme ?

De quina manera els experiments de F. Wöhler hi van posar fi ?

Hauràs de buscar quin és el capítol que en parla. Potser amb l’índex no en tindràs prou i caldrà passar pàgines…

100 Controvèrsies de la biologia

Aquesta vegada us demano que busqueu quina relació tenien Lamarck, Darwin i Wallace i expliqueu la diferència o diferències principals entre el que va afirmar el primer i el que afirmaven els altres dos.

100 preguntes sobre el càncer

El càncer es pot contagiar ? Determinats agents infecciosos poden transmetre’l ? És freqüent que això passi o no passa mai ?

El mono obeso

Avui us demano que descobreixis què significa AA, AG, que m’expliquis què és el glucogen i que intentis explicar el significat de totes aquestes fletxes. A veure…

11 – Per lliurar el 13 de desembre

Llegeix de les pg 108 a la 123 i respon:

 1. De quina manera els diferentes ecosistemes terrestres influeixen en la captació del diòxid de carboni.
 2. Quines conseqüències pot tenir el desgel del permafrost ?
 3. Entre les pg. 113 i 123 el llibre parla de política. Intenta resumir les idees principals que comenta l’autor i dona la teva opinió al respcte.

 

10 – Per lliurar el 06 de desembre

Sobre el capítol 3:  Una nova línia entre els estrats.

 1. Què és la capa K-T i quines característiques presenta ?
 2. Què trobaran els geòlegs del futir similar a la capa K-T i per què ?

 

09 – Per lliurar el 29 de novembre

Sobre el capítol 2: El nostre racó a l’Univers.

 1. Què és l’amplitud tèrmica diària ?
 2. El planeta Terra es considera que té molta o poca estabilitat climàtica ?
 3. Importa el color del planeta ?
 4. Quin episodi important per la història de la vda succeí ara fa 2800 milions d’anys ?
 5. Al principi que sorgí l’oxigen on s’acumulà ? Què va passar quans aquests primers dipòsits van quedar plens ?
 6. Fes un breu resum del procés que va portar a l’extinció dels dinosaures.