Activitat 16 – Per lliurar el 21 de febrer

100 mites de la ciència

Cal que relacionis els següents conceptes amb la imatge que hi ha a sota:

visió dicromàtica, visió tricromàtica, visió quatricromàtica

(Si vas molt perdut recorda que el google té un cercador per imatge. I clar, un capítol del llibnre en parla).

100 curiositats de la medicina

Llegeix el capítol 52 del llibre i explica les imatges següents:

100 qüestions d’astronomia

Tots heu sentit a parlar dels cometes. Us demano,  en aquesta activitat, que expliqueu què és un cometa (composició i moviment) . I també que expliqueu com es veu en el cel.  Fàcilment trobareu el capítol per resoldre aquesta segona part de la pregunta.

100 preguntes de física

Ets capaç d’explicar quina similitud hi ha entre el ràdar per mesurar la velocitat dels vehicles i el big bang ? és iteressant. El següent video (junt amb el capítol corresponent del llibre) et pot ajudar a entendre-ho.

100 preguntes de química quotidiana

Explica quina relació tenen els bacteris amb els animals herbívors i la seva dieta. No et dic a quin capítol en parla. Ho hauràs de deduir.

100 preguntes sobre el càncer

Explica quina funció tenen els marcadors tumorals i com és que n’existeixen.

100 moments estel·lars de la ciència

 La ciutat holandesa de Leiden i el gran inventor americà Benjamin Franklin tenen alguna relació. L’expliques ? Són dos capítols que en parlen l’un a continuació de l’altre. El tema va d’electricitat.

100 Controvèrsies de la biologia

És possible que un home que ho es cromosòmicament no ho sigui biològicament, i a l’inrevés ? Pot passar que una dona que genèticament ho és, sigui biològicament un home ? Explica-ho una mica, després de llegir el capítol 68.

El mono obeso

Estaria bé que expliquessis com Ardipithecus ramidus ho feia per poder menjar tranquil. Ho trobaràs al final del tercer capítol.

Activitat 15 – Per lliurar el 7 de febrer

100 mites de la ciència

Hi ha un capítol que parla de la gravetat a l’espai. Busca’l i fes dues coses. Una primera calcula amb quina força t’atrauria el planeta Mart si aterressis allà (necessitaràs algunes dades que fàcilment trobaràs). En segon lloc explica què té a veure la gravetat amb la caiguda lliure.

100 curiositats de la medicina

Hi ha una malaltia molt dolorosa relacionada amb un producte d’excreció que tots els humans fabriquem. La primera imatge et pot ajudar a descobrir de quina molècula es tracta i per tant trobar el capítol del llibre que en parla. Aprofita després per explicar el que aquesta pintura antiga vol representar. Llegeix-te el capítol que en parla  i explica el sentit del quadre.

Excretion of Nitogenous Waste Products. The carbon chains are broken down to molecules that feed into the TCA cycle. Amino acids. Most mammals convert amino-acid nitrogen to urea for excretion. NH4+ Some animals excrete NH4+ or uric acid. Fish & other aquatic vertebrates. Most terrestrial vertebrates. Birds & reptiles. O. HN. N. H. H2N-C-NH2 Urea. O. NH4+ Ammonium ion. Uric acid. 6.

100 preguntes sobre el càncer

Explica perquè normalment quan es s’aplica un tractament de quimioteràpia a un pacient no es dona mai una sola substància si nó més d’una. I de pas explica un fenmen que es dona en el tractament del càncer i que és, diguem-ne “empipador”.  El capítol 74 et pot ajudar a resoldre-ho. El 73 a més, et dóna una possible solució. Comenta-la.

100 qüestions d’astronomia

Aquesta vegada la pregunta és difícil. Hauries de procurar explicar què has entès sobre que són la matèria fosca i l’energia fosca. Hi ha dos capítols del llibre que en parlen. Escriu només el que hagis entès.

100 preguntes de física

Cal que expliquis quin és l’origen d’un forat negre i quines característiques té. I posats a parlar de forats podries fer el mateix amb els forats de cuc. Així aprens a distingir-los.

100 molècules amb què la química ha canviat la història

La història de la ciència és apassionant. Substàncies que ara se sap que són de les més perilloses s’utilitzaven fa uns anys per rentar-se les dents o per confeccionar roba per a nens. Hi ha un capítol que en parla. Per ajudar-te a  trobar-lo adjunto aquestes imatges. Són anuncis publicitaris reals. Això sí, en francès.

100 moments estel·lars de la ciència

Aquesta imatge és un dibuix realitzat pel mateix S. Ramon y Cajal.

Explica en què va consistir la gran aportació d’aquest científic al món del coneixement.

 

 

 

 

100 Controvèrsies de la biologia

Què en penses de les idees que es desprenen del capítol 36. Interessant oi ? Quina és la teva opinió ?

100 preguntes de química quotidiana

Què tenen en comú la mantega, la llet, les cremes cosmètiques, les pintures o la maionesa ? El capítol 25 te’n fa cinc cèntims.

El mono obeso

Aquesta vegada us ho poso molt fàcil. Només m’has d’explicar el mite del caçador.

Activitat 14 – Per lliurar el 31 de gener

100 mites de la ciència

Moltes vegades deus haver vist un dibuix similar al que tens a sota. Documentat’t en el llibre i dóna la teva opinió.

100 curiositats de la medicina

Resulta que menjar faves pot produir anèmia ? Ho expliqueu…

100 preguntes sobre el càncer

Aquesta setmana us demano que em parleu nua mica de quins són els factors de risc a l’hora d’adquirir un càncer. Pots fer-ho responent les següents preguntes ?

 • Tothom pot tenir un càncer ? Per què ?
 • Importa l’edat ?
 • A més del arxiconeguts alcohol i tabac hi ha d’altres factors de risc ?
 • Una dieta natural evita el càncer ?

100 preguntes de química quotidiana

No sés si a classe de química o biologia ja heu treballat o no el pH. En qualsevol cas, llegint-ne el capítol corresponent del llibre penso que podeu explicar una mica com funciona. Eps ! Amb paraules vostres.

100 qüestions d’astronomia

Comentes aquest diagrama ? És molt important en astronomia. Si no trobes el capítol et recordo que el google té un cercador on pots introduir una imatge i a partir d’aquí trobar el capítol corresponent del llibre.

 

100 preguntes de física

Després de llegir-te el capítol 32 et demano que cerquis per la teva banda una mica més d’informació sobre les característiques de l’antimatèria.

100 molècules amb què la química ha canviat la història

Cafeïna, teobromina i nicotina són molècules que tenen alguns aspectes en comú. Explica una mica quines propietats tenen aquestes molècules i en què s’assemblen i en què es diferencien entre elles.

100 moments estel·lars de la ciència

Aquesta és la bombeta ideada per T. A. Edison el 21 d’octubre de 1879. Explica quina fou la clau del seu èxit per acnseguir una bombeta que funcionés.  Explica també (això no ho trobaràs al llibre i hauràs de cerca una mica més) la rivalitat que va tenir amb un altre gran inventor a qui la història ha ignorat. 

100 Controvèrsies de la biologia

El ratolí de la imatge pateix un càncer d’origen humà.

Com l’ha adquirit ? de quin tipus de ratolí es deu tractar ? Té cap utilitat aquest animal ? Busca el capítol adequat del llibre i raona-ho.

El mono obeso

Avui m’agradaria que em parléssiu de la Lucy i de les dificultats que tenia per trobar aliment i quines solucions va desenvolupar.  Diria que per allà la pg. 92 ho pots trobar.

Activitat 13 – Per lliurar el 24 de gener

100 mites de la ciència

Digues si les següents afirmacions són certes o falses i justifica-ho.

a. Els camaleons canvien el seu color per adaptar-se al seu entorn.

b. Tenir memòria de peix significa tenir-ne molt poca, ja que els pesos no en tenen gens.

c. Si mai et trobes un estruç anant a passeig no has pas de patir per res. Com que tindrà por de tu amagarà el cap sota terra.

100 curiositats de la medicina

Mira’t aquest anunci i dóna la teva opinió. Això sí: primer has de buscar el capítol del llibre que en parla.

100 qüestions d’astronomia

Saps què és l’espasa de Dàmocles ? Més val que sí perquè això és una pista per trobar el capítol del llibre que necessites per respondre la següent pregunta:

Hem d’estar preocupats pel que pot passar el  13 d’abril del 2036 ? Què podria passar ? quines conseqüències podria tenir (això no ho trobaràs en el capítol, hauràs de buscar una mica en algun altre lloc. No et serà difícil). I per acabar quina relació té el capítol que has llegit amb l’espasa de Dàmocles ?

Afegeixo una imatge d’aquelles que fa efecte (i que de pas, potser t’ajuda):

100 preguntes de física

Si has llegit els llibres de Harry Potter o has vist les pel·lícules que n’han fet sabràs que disposava d’una manta que el feia invisible. Això és impossible ?

100 preguntes de química quotidiana

Explica els factors més importants que cal tenir en compte per saber si un gas és més o menys explosiu. Explica també perquè existeixen bombones domèstiques de gas butà però en canvi no d’hidrogen.

100 preguntes sobre el càncer

Explica els mecanismes pels que el tabac i l’acohol són cancerígens i compara’n els efectes.

100 moments estel·lars de la ciència

 Caldria que relacionessis els treballs d’Antonie Van Leeuwenhoeck i la teoria de l’homúncul. T’hi pot ajudar la següent imatge i el capítol 31.

100 Controvèrsies de la biologia

És possible que el càncer afecti més a les poblacions de nivell sociocultural més baix ? Raona-ho llegint el capítol del llibre que en parla.

El mono obeso

Comenta la importància dels resultats que es desprenen del següent gràfic pel que fa a l’evolució de la nostra espècie. (O: Orangutà, G: Gorila, CH: Ximpanzè, H: Humà).

12 – Per lliurar el 20 de desembre

100 mites de la ciència

Existeix un mite que diu que quan la Terra està més a prop del Sol és estiu i quan està més lluny és hivern. Utilitza aquestes dues imatges per explicar que no pot ser així.

Si tens dubtes busca pel llibre a veure què trobes…

100 curiositats de la medicina

Relaciona la imatge que tens a continuació amb un dels capítols del llibre.

100 qüestions d’astronomia

Et demano que busquis perquè la composició de la Lluna és quasi idèntica a la de la Terra. Com que això ho trobaràs molt fàcilment al llibre, et demano també que busquis quantes vegades l’home ha posat els peus sobre la Lluna i si hi va haver o no un període de preparació per allunar. Demanar-te finalment si t’hagués agradat ser un dels tripulants de la nau núm. 13  i per què.

100 preguntes de física

Aquesta vegada haureu de descobrir quin significat tenen aquestes dues imatges. Tal vegada algun capítol del llibre us hi pugui ajudar.

100 preguntes de química quotidiana

Aquesta setmana et demano tres preguntes prou curioses: Què significa que un protector solar és de factor 30 ? Perquè en les olles a pressió els aliments es couen més de pressa ? Perquè posem suavitzant a la roba quan la rentem ?

100 moments estel·lars de la ciència

Què era el vitalisme ?

De quina manera els experiments de F. Wöhler hi van posar fi ?

Hauràs de buscar quin és el capítol que en parla. Potser amb l’índex no en tindràs prou i caldrà passar pàgines…

100 Controvèrsies de la biologia

Aquesta vegada us demano que busqueu quina relació tenien Lamarck, Darwin i Wallace i expliqueu la diferència o diferències principals entre el que va afirmar el primer i el que afirmaven els altres dos.

100 preguntes sobre el càncer

El càncer es pot contagiar ? Determinats agents infecciosos poden transmetre’l ? És freqüent que això passi o no passa mai ?

El mono obeso

Avui us demano que descobreixis què significa AA, AG, que m’expliquis què és el glucogen i que intentis explicar el significat de totes aquestes fletxes. A veure…

11 – Per lliurar el 13 de desembre

Llegeix de les pg 108 a la 123 i respon:

 1. De quina manera els diferentes ecosistemes terrestres influeixen en la captació del diòxid de carboni.
 2. Quines conseqüències pot tenir el desgel del permafrost ?
 3. Entre les pg. 113 i 123 el llibre parla de política. Intenta resumir les idees principals que comenta l’autor i dona la teva opinió al respcte.

 

10 – Per lliurar el 06 de desembre

Sobre el capítol 3:  Una nova línia entre els estrats.

 1. Què és la capa K-T i quines característiques presenta ?
 2. Què trobaran els geòlegs del futir similar a la capa K-T i per què ?

 

09 – Per lliurar el 29 de novembre

Sobre el capítol 2: El nostre racó a l’Univers.

 1. Què és l’amplitud tèrmica diària ?
 2. El planeta Terra es considera que té molta o poca estabilitat climàtica ?
 3. Importa el color del planeta ?
 4. Quin episodi important per la història de la vda succeí ara fa 2800 milions d’anys ?
 5. Al principi que sorgí l’oxigen on s’acumulà ? Què va passar quans aquests primers dipòsits van quedar plens ?
 6. Fes un breu resum del procés que va portar a l’extinció dels dinosaures.

 

 

08 – Per lliurar el divendres 8 de novembre

100 curiositats de la medicina.

Llegeix-te el capítol 20 i explica els dos tipus de diabetis a partir de l’analogia que utilitza l’autor. Explica també els símptomes de la malaltia que descriu (i deixa’t sorprendre pels expeditius mètodes anañítics de no fa tants anys…)

100 qüestions d’astronomia

Si l’univers és tan i tan gran que es pot considerar quasi infinit i hi ha tantes i tantes estrelles com és que quan mirem el cel a la nit no el veiem brillant sinó fosc ? Aquest fenomen es coneix com a paradoxa d’Olbers. La resposta és molt interessant i si en comprens l’explicació aprendràs elements molt importants per l’estudi de l’univers. Busca-ho al llibre i explica-ho.

100 qüestions de física

Llegeix els capítols 52, 53 i 56 i explica una mica com funciona això de l’aerodinàmica. Apasssionant, ben cert.

100 preguntes de química quotidiana

Digues si és un bon conell barrehar lleixiu i salfumant per poder així, netejar alguna superfície amb molta més eficàcia. Raona perquè.

100 mites de la ciència

Quants colors hi ha a l’arc de Sant Martí ? Ens ho expliques ?

100 moments estel·lars de la ciència

La tasca que us proposo aquesta setmana és molt senzilla. Només us demano que em digueu què representa cada una de les lletres de la fórmula que apareix a la portada del llibre. Cal que em doneu el valor exacte del que representava la lletra “G”. Enteneu la importància d’aquesta fórmula ?

100 controvèrsies de la biologia

Explica perquè en l’espècie humana els avis poden tenir un paper destacat en la criança dels nets i en canvi això no passa en les altres espècies.

100 preguntes sobre el càncer

Què són i quina importància tenen els oncogens ?

07 Antropocè – Per lliurar el divendres 1 de novembre

En el primer capítol del llibre s’anomenen una sèrie de processos que han succeït al  llarg de la història del planeta i que han estat provocats per l’home. Explica breument en què consisteix cada un d’ells i intenta explicar també quina és la causa que els provoca. En el mateix capítol es parla dels efectes d’un hivern nuclear. Explica en què consistirien i perquè succeirien.

06 Antropocè – Per lliurar el divendres 25 d’octubre

Continuant encara amb el prefaci del llibre, segur que sabràs respondre aquestes dues preguntes:

1. És aquesta una bona imatge per a conscienciar sobre la urgència de buscar una solució pel canvi climàtic ? Per què ?

2. En la lectura del prefaci t’haurà cridat l’atenció unes declaracions que Donald Trump, l’actual president dels Estats Units, va fer entorn un episodi produït al seu país. Relaciona aquest comentari amb la imatge següent:

05 Per lliurar el divendres 18 d’octubre

Activitat pel llibre “100 curiositats de la medicina”

Hauràs vist que el llibre està dividit en seccions. N’hi ha una que fa referència als medicaments. Et demano que expliquis la història d’un medicament que s’ha fet famós pels seus efectes secundaris i no pas per la intenció incial del laboratori. Som-hi !

Activitat pel llibre “100 mites de la ciència”

En aquest cas us demanaré que m’expliqueu on apareix en el llibre el cas de Maria Antonieta i que comenteu com s’explica científicament el que li va passar. Si no trobeu la Maria Antonieta dir-vos que està força al començament del llibre. Ànims.

Activitat pel llibre “100 preguntes de química quotidiana”

Raona la veracitat de la egüent afirmació: “És molt més saludable qu el calci que necessita el cos provingui d’alimnets que de natural en tenen que no pas d’aliments enriquits en què aquesta sal s’hi ha afegit artificialment”.

Activitat pel llibre “100 moments estelars de la ciència”

Una banyera plena d’aigua, una corona, un rei i un geni. de què estem parlant ? Explica’ns-ho una mica. No hauràs d’avançar gaire en el llibre per trobar-ho.

Activitat pel llibre “100 preguntes de física”

Quina és la diferència entre pes i massa ? quin significat precís té cada una d’aquestes magnituds ? Què passaria amb aquestes magnituds si sortissis de la Terra ? No hi ha cap capítol del llibre que es digui “pes i massa” però si en l’índex busques on apareix el nom d’un dels més grans científics de la història ho trobaràs. Som-hi.

Activitat pel llibre “100 qüestions d’astronomia”

Què és el moviment de precessió ? Con ens afecta quotidianament ? Explica-ho. No trobaràs cap capítol amb el nom “Precessió” però en trobaràs un on hi ha el nom d’una de les estrelles més conegudes.

Activitat pel llibre “100 controvèrsies de la biologia”

Un dels capítols del llibre parla de l’efecte hivernacle i l’autor planteja una manera de conscienciar a la població sobre aqust problema per reduir-lo. Quina és aquesta manera ? Com l’anomena l’autor ? Podries resumir en què consisteix exactament l’efecte hivernacle ?

Activitat per llibre “100 preguntes sobre el càncer”

Quines són les diferències entre: limfomes, leucèmies, sarcomes, carcinomes i blastomes ?