Activitat 2 – Per lliurar el 8 d’octubre – “Ara o mai”

Si continues llegint a partir del lloc on ho vas deixar la setmana passada, veuràs que l’autor parla d’alguns fenòmens a nivell planetari que van produirse el 2019 i també de la resposta que hi van donar els polítics. Finalment per acabar el raonament que fa, parla d’una particular fotografia que canvia la percepció que la humanitat té del planeta. Explica una mica tots aquests aspectes des del teu punt de vista.

Activitat 5 – Per lliurar el 29 d’octubre – “Ara o mai”

Entre les pg. 35 i 43, l’autor explica com ha costat a la ciència desfer-se de les explicacions que la bíblia ha donat sobre aspectes que fan referència a com és el món natural i cm funciona.

A la pàgina 35 l’autor fa una comparació entre dos mètodes de datació de la Terra. Són diferents ? Per què ? Tu de quin ets partidari i perquè ?

A partir de la pg 42, l’autor parla del geòleg C. Lyell a qui li atribueix la frase: “Tot ha passat com està passant actualment”. Explica, amb l’ajuda del que comenta l’autor al llarg de la mateixa pàgina i la següent perquè aquesta frase va ser tan important per la geologia en particular i per la història de la Terra en general.

Activitat 7 – Per lliurar el 12 de novembre – “Ara o mai”

A la pg. 66 es parla de la manera d’actuar del “cowboy” i la de l’astronauta. Parla’n. Què en pensa l’autor de colonitzar altres planetes per quan hàgim “fet malbé” el nostre ?

A l’inici del capítol 6 es parla de la interacció d’alguns fenòmens aparentment molt allunyats dels que pensem que poden influir en el clima. Cita quins són.

Explica també què és l’anomenat “efecte papallona” i quina importància té pel canvi climàtic. Ho trobaràs també a l’inici del mateix capítol.

Activitat 8 – Per lliurar el 19 de novembre – “Ara o mai”

  1. Enumera les interaccions que un arbre pot tenir amb el medi i que poden influir en la regulació del clima.
  2.  Fes una reflexió del que comenta l’autor des de l’últim paràgraf de la pg. 101 i tota la pg. 102.
  3. Finalment sóna la teva opinió al respecte del que l’autor comenta entre les pg. 103 i 106 en el subcapítol que titula”Tota la matèria de la Terra es recicla llevat de la nostra”.

 

Activitat 9 – Per lliurar el 26 de novembre – “Ara o mai”

  1. A la pg. 107 s’explica que l’activitat dels éssers vius contribueix a regular el clima, però no sempre és possible. Quins d’aquests factors, que els éssers vius no poden canviar, enumera l’autor ?
  2. De quina manera la disposició dels continents afecta el clima ?
  3. Entre les pg. 110 i 113 apareixen les paraules: eix, òrbita, meteorits, gel i expansió tèrmica. Explica quina relació tenen aquests termes amb el clima.

 

Activitat 11- Per lliurar el 10 de desembre

Per fer aquestes activitats no us heu d’haver llegit el llibre. Es poden fer consultant el capítol adequat. Tota manera, i com us podeu imaginar, la meva intenció és que a poc a poc us vagin venint ganes de llegir-lo tot. Som-hi!

Activitat pel llibre “100 qüestions sobre l’Univers”

En els capítols 1 i 2, l’autor ens parla de la llum i del passat. Quants tiùs diferents de llum enumera l’autor ? en què es diferencien ? Perquè diu que gràcies a la llum podem veure el passat ?

Activitat pel llibre “100 curiositats de la medicina”


Hauràs vist que el llibre està dividit en seccions. N’hi ha una que fa referència als medicaments. Et demano que expliquis la història d’un medicament que s’ha fet famós pels seus efectes secundaris i no pas per la intenció incial del laboratori. Som-hi !

Activitat pel llibre “100 mites de la ciència”

En aquest cas us demanaré que m’expliqueu on apareix en el llibre el cas de Maria Antonieta i que comenteu com s’explica científicament el que li va passar. Si no trobeu la Maria Antonieta dir-vos que està força al començament del llibre. Ànims.

Activitat pel llibre “100 preguntes de química quotidiana”

Raona la veracitat de la següent afirmació: “És molt més saludable que el calci que necessita el cos provingui d’aliments que de natural en tenen, que no pas d’aliments enriquits en què aquesta sal s’hi ha afegit artificialment”.

Activitat pel llibre “100 moments estelars de la ciència”

Una banyera plena d’aigua, una corona, un rei i un geni. De què estem parlant ? Explica’ns-ho una mica. No hauràs d’avançar gaire en el llibre per trobar-ho.

Activitat pel llibre “100 preguntes de física”


Quina és la diferència entre pes i massa ? quin significat precís té cada una d’aquestes magnituds ? Què passaria amb aquestes magnituds si sortissis de la Terra ? No hi ha cap capítol del llibre que es digui “pes i massa” però si en l’índex busques on apareix el nom d’un dels més grans científics de la història ho trobaràs. Som-hi.

Activitat pel llibre “100 qüestions d’astronomia”

Què és el moviment de precessió ? Con ens afecta quotidianament ? Explica-ho. No trobaràs cap capítol amb el nom “Precessió” però en trobaràs un on hi ha el nom d’una de les estrelles més conegudes, sens dubte, la més popular (i no és el Sol).

Activitat pel llibre “100 controvèrsies de la biologia”

Un dels capítols del llibre parla de l’efecte hivernacle i l’autor planteja una manera de conscienciar a la població sobre aquest problema per reduir-lo. Quina és aquesta manera ? Com l’anomena l’autor ? Podries resumir en què consisteix exactament l’efecte hivernacle ?

Activitat per llibre “100 preguntes sobre el càncer”

Quines són les diferències entre: limfomes, leucèmies, sarcomes, carcinomes i blastomes ? No et costarà gaire, si llegeixes l’índex, descobrir quin és el capítol que te’n parla.

Activitat per llibre “100 qüestions sobre el cervell”

Què és el quocient d’encefalització ? Com és aquest quocient en els humans i en què es diferencia del d’altres animals ?

Quina és la diferència entre ment i cervell ?

Què en pots dir dels “gustos” del cervell pel que fa a nutrients ? i de l’energia que consumeix ?

Activitat per llibre “100 històries de l’aventura espacial”

Llegeix els capítols 6, 7, 8 i 9 i explica què van ser els famosos “Sputniks” i també explica la influència de la política amb la ciència.

Activitat per llibre “100 qüestions per identificar la pseudociència”

1. Al capítol 2 parla de l’epistemologia i de dos comceptes: el principi d’autoritat i l’empirisme. Quina diferència hi ha entre aquests dos conceptes ?

2. Quina és la diferència entre la pseudociència i la mala ciència ? Fàcilment trobaràs un capítol que t’ho explica.

El mono obeso

Hola Mar. Si no m’he descomptat ets l’única alumna que llegeix aquest llibre. Si t’agrada la biologia i la medicina has fet molt bona tria. Som-hi!

Avui et demano que et llegeixis la introducció i em facis una rfelexió d’aquells aspectes que més t’han cridat l’atenció i que potser no sabies.

Activitat 12 – Per lliurar el 17 de desembre

El mono obeso

En el capítol 1 del llibre: “Síndrome X: el enemigo público número uno”. Hi ha la secció “La sordera celular a la insulina” i també, a continuació, la secció “La insulinoresistencia i el síndrome metabólico”. Llegeix aquestes seccions i fes-ne un resum breu però clar. Posa especial atenció al final de la segona secció.

100 qüestions sobre l’Univers

Llegeix els capítols del 3 al 6 i respon:

1. L’Univers s’expandeix o es contrau ? Què en pensava Einstein ?

2. Què és el que va fer pensar als científics que tot havia començat en un punt ?

3. El creixement de l’Univers sempre ha estat igual ? Quins factors l’han influenciat ?

100 curiositats de la medicina.

Llegeix-te el capítol 20 i explica els dos tipus de diabetis a partir de l’analogia que utilitza l’autor. Explica també els símptomes de la malaltia que descriu (i deixa’t sorprendre pels expeditius mètodes analítics de no fa tants anys…)

100 qüestions d’astronomia

Si l’univers és tan i tan gran que es pot considerar quasi infinit i hi ha tantes i tantes estrelles com és que quan mirem el cel a la nit no el veiem brillant sinó fosc ? Aquest fenomen es coneix com a paradoxa d’Olbers. La resposta és molt interessant i si en comprens l’explicació aprendràs elements molt importants per l’estudi de l’univers. Busca-ho al llibre i explica-ho.

100 qüestions de física

Llegeix els capítols 52, 53 i 56 i explica una mica com funciona això de l’aerodinàmica. Apasssionant, ben cert.

100 preguntes de química quotidiana

Digues si és un bon conell barrejar lleixiu i salfumant per poder així, netejar alguna superfície amb molta més eficàcia. Raona perquè.

100 mites de la ciència

Quants colors hi ha a l’arc de Sant Martí ? Ens ho expliques ? Fàcilment trobaràs u capítol del llibre que en parla.

100 moments estel·lars de la ciència

La tasca que us proposo aquesta setmana és molt senzilla. Només us demano que em digueu què representa cada una de les lletres de la fórmula que apareix a la portada del llibre. Cal que em doneu el valor exacte del que representava la lletra “G”. Enteneu la importància d’aquesta fórmula ?

100 controvèrsies de la biologia

Explica perquè en l’espècie humana els avis poden tenir un paper destacat en la criança dels nets i en canvi això no passa en les altres espècies.

100 preguntes sobre el càncer

Què són i quina importància tenen els oncogens ?

100 històries de l’aventura especial

Yuri Gagarin va ser el primer home que va aconseguir posar-se en òrbita  dins una nau l’any 1961. Respon:

    • Era important l’estatura del pilot ?
    • Quina de les qualitats que teni el pilot i que es decriuen en el text  penses que va ser fonamental i perquè ?
    • És molt mig segon ? (perquè faig aquesta pregunta ?)
    • Perquè penses que els controls manuals de la nau estaven bloquejats ?
    • Per poc que t’hagis interessat en la història aeroespacial, t’haurà adonat d’una diferència molt clara entre els aterratges de les  expedicions russes i les americanes ? Quina és ?

100 qüestions sobre el cervell

  • Penses que és molt lluny de la veritat afirmar que no tenim un únic cervell sinó dos ?
  • Quina és la funció del cos callós ? Què succeeix quan aquesta estructura no pot realitzar bé la seva funció ?
  • A part del que s’explica en el llibre, se t’acut cap experiment (tot i que èticament no seria possible fer-lo) per demostrar que el mite de que només utilitzem un 10% d’aquest òrgan és precisament un mite ?
  • Fes una cerca al google de “Phineas Gages” i digues quina relació té el seu cas amb aquesta darrera pregunta.

100 qüestions per identificar la pseudociència

El capítol 25 l’autor parla de la memòria de l’aigua. Explica què és, perquè es va proposar i dona’n la teva opinió.

Activitat 13 – Per lliurar el 21 de gener

El mono obeso

En el segon capítol del llibre: “Mirar al pasado para comprender mejor el presente” parla de la medicina darwiniana. Explica què és i dona també la teva opinió.

100 qüestions sobre l’Univers

Els capítols 9 i 10 parlen de l’energia fosca. Intenta explicar amb les teves paraules què és i quins efectes té.

100 mites de la ciència

Existeix un mite que diu que quan la Terra està més a prop del Sol és estiu i quan està més lluny és hivern. Utilitza aquestes dues imatges per explicar que no pot ser així.

Si tens dubtes busca pel llibre a veure què trobes…

100 curiositats de la medicina

Relaciona la imatge que tens a continuació amb un dels capítols del llibre.

100 qüestions d’astronomia

Et demano que busquis perquè la composició de la Lluna és quasi idèntica a la de la Terra. Com que això ho trobaràs molt fàcilment al llibre, et demano també que busquis quantes vegades l’home ha posat els peus sobre la Lluna i si hi va haver o no un període de preparació per allunar. Demanar-te finalment si t’hagués agradat ser un dels tripulants de la nau núm. 13  i per què.

100 preguntes de física

Aquesta vegada haureu de descobrir quin significat tenen aquestes dues imatges. Tal vegada algun capítol del llibre us hi pugui ajudar.

100 preguntes de química quotidiana

Aquesta setmana et demano tres preguntes prou curioses: Què significa que un protector solar és de factor 30 ? Perquè en les olles a pressió els aliments es couen més de pressa ? Perquè posem suavitzant a la roba quan la rentem ?

100 moments estel·lars de la ciència

Què era el vitalisme ?

De quina manera els experiments de F. Wöhler hi van posar fi ?

Hauràs de buscar quin és el capítol que en parla. Potser amb l’índex no en tindràs prou i caldrà passar pàgines…

100 Controvèrsies de la biologia

Aquesta vegada us demano que busqueu quina relació tenien Lamarck, Darwin i Wallace i expliqueu la diferència o diferències principals entre el que va afirmar el primer i el que afirmaven els altres dos.

100 preguntes sobre el càncer

El càncer es pot contagiar ? Determinats agents infecciosos poden transmetre’l ? És freqüent que això passi o no passa mai ?

100 preguntes sobre el cervell

Relaciona la imatge que tens a comtinuació amb el que s’explica al capítol 7 del llibre.

100 preguntes sobre l’aventura espacial

En els capítols 17 i 18 es descriu la situació de les dones en l’aventura especial. Fes-ne una lectura crítica i digues què en penses de tot plegat.

100 qüestions per identificar les pseudociències

El capítol 36 parla dels monistes i els dualistes. Què defensen uns i altres ? Tu ets monista o dualista ? Explica què en penses ?

Activitat 14 – Per lliurar el 27 de gener

100 qüestions sobre l’Univers

Quina és la diferència entre el big crunch i el big rip ?

Hi ha objectes que es poden moure més de pressa que la llum ? Com és possible ?

Com es va saber que havia d’existir una matèria anomenada fosca ?

Per cada pregunta trobaràs un capítol del llibre (no et serà difícil trobar-lo) que t’ho explica.

100 mites de la ciència

Digues si les següents afirmacions són certes o falses i justifica-ho.

a. Els camaleons canvien el seu color per adaptar-se al seu entorn.

b. Tenir memòria de peix significa tenir-ne molt poca, ja que els pesos no en tenen gens.

c. Si mai et trobes un estruç anant a passeig no has pas de patir per res. Com que tindrà por de tu amagarà el cap sota terra.

100 curiositats de la medicina

Mira’t aquest anunci i dóna la teva opinió. Això sí: primer has de buscar el capítol del llibre que en parla.

100 qüestions d’astronomia

Saps què és l’espasa de Dàmocles ? Més val que sí perquè això és una pista per trobar el capítol del llibre que necessites per respondre la següent pregunta:

Hem d’estar preocupats pel que pot passar el  13 d’abril del 2036 ? Què podria passar ? quines conseqüències podria tenir (això no ho trobaràs en el capítol, hauràs de buscar una mica en algun altre lloc. No et serà difícil). I per acabar quina relació té el capítol que has llegit amb l’espasa de Dàmocles ?

Afegeixo una imatge d’aquelles que fa efecte (i que de pas, potser t’ajuda):

100 preguntes de física

Si has llegit els llibres de Harry Potter o has vist les pel·lícules que n’han fet sabràs que disposava d’una manta que el feia invisible. Això és impossible ?

100 preguntes de química quotidiana

Explica els factors més importants que cal tenir en compte per saber si un gas és més o menys explosiu. Explica també perquè existeixen bombones domèstiques de gas butà però en canvi no d’hidrogen.

100 preguntes sobre el càncer

Explica els mecanismes pels que el tabac i l’acohol són cancerígens i compara’n els efectes.

100 moments estel·lars de la ciència

 Caldria que relacionessis els treballs d’Antonie Van Leeuwenhoeck i la teoria de l’homúncul. T’hi pot ajudar la següent imatge i el capítol 31.

100 Controvèrsies de la biologia

És possible que el càncer afecti més a les poblacions de nivell sociocultural més baix ? Raona-ho llegint el capítol del llibre que en parla.

100 qüestions sobre el cervell

Només hi ha neurones al cervell ? O hi ha algunes altres cel·lules ? En cas afirmatiu quina funció tenen ? Algun capítol del llibre en parla.

100 qüestions sobre l’aventura espacial

Hi ha un capítol del llibre (l’haureu de buscar) en què es comenta que els astronautes responsables de les naus espacials, malgrat ser experts pilots, havien d’aprendre a volar com si no ho haguessin fet mai. Busqueu el capítol i expliqueu el sentit d’aquesta afirmació.

100 qüestions per dentificar les pseudociències

Els capítols 38 i 40 parlen d’un mal ús que sovint les pseudociències fan de termes ceintífics. Explica quins són aquests termes i perquè en fan un mal ús.

El mono obeso

Ves al tercer capítol del llibre: “El paraíso terrenal” i comença a llegir a partir de la secció  “Los alimentos y los nutrientes” fins a la secció “Los minerales”. Fes un resum del que parla en aquesta part del llibre.

 

Activitat 15 – Per lliurar el 4 de febrer

100 qüestions sobre l’Univers.

Què és la matèria fosca ? i l’energia fosca ? Explica-jo una mica, Ho trobaràs fàcilment en el llibre.

El mono obeso

En el capítol tercer, a la secció “L’assimilació de la glucosa” parla de quina manera aquesta glucosa s’assimilava. Respon les següents preguntes breus sobre aquest fenomen:

La insulina hi té una paper important ? Aquesta hormona afecta només un teixit diana o en té més d’un ? mL’acció que propoicia la insulina a cada teixit és exactament la mateixa o és diferent ? Els animals herbívors acumulen molta o poca grassa ? Per què ?

En el mateix capítol i al llarg de les dues seccions següents parla de com ho feia Ardipithecus per saber quan havia de parar de menjar. I també el paper d’algunes hormones en cas de perill. Ho expliques una mica ?

100 qüestions d’astronomia.

En el capítol 28 hi ha molta informació. Resumeix els conceptes principals que ho apareixen amb les TEVES paraules. No admetré transcripcions literals del llibre.

100 curiositats de la medicina

Quina conclusió trauries sobre la teva salut si després de fer-te una analítica de sang et troben altes les transaminases ? Què són ? Per a què serveixen ? N’hi ha de diferents tipus ?

100 mites de la ciència

El llibre parla d’una història molt interessant sobre el càncer i la sacarina. Explica-la i aprofita també per fer una reflexió sobre els mites en general.

100 preguntes de física

Avui us faré pensar una mica. L’encàrrec és que m’expliqueu com construiríeu un acceleròmetre. És a dir: un aparell que ens permetés mesurar d’alguna manera l’acceleració amb què es mou, per exemple, un cotxe. Per fer-ho disposeu d’un cordill, d’un transportador d’angles, d’un pes i de cinta adhesiva. Ah! i també podeu llegir el capítol 68 del llibre que us pot inspirar.

100 preguntes de química quotidiana

Llegeix amb atenció el capítol 55 i fes una enumeració de tots les principis de l’homeopatia que contradiuen els principis científics que coneixem.

100 preguntes sobre el càncer

Els capítols 64, 65 i 66 parlen de tres teràpies diferents sobre el càncer. Digues en què consisteix cada una i quan cal fer servir una o l’altra.

100 moments estel·lars de la ciència

Avui et demano que dediquis una estona a repassar les vacunes i per això et serà de molta ajuda el capítol 42 del llibre. Caldria que expliquessis:

a. Quin és el principi de funcionament d’una vacuna. És a dir en què es basa ?

b. Que és una quarantena ?

c. Què és la verola ? va ser una malaltia greu ?

d. Quin mèrit té E. Jenner ?

100 Controvèrsies de la biologia

Què són els xips d’ADN i quina relació tenen amb la nutrigenòmica ? Explica-ho una mica i dóna la teva opinió al respecte d’aquesta nova tècnica.

100 històries de l’aventura espacial

Llegiu el capítol 21 i expliqueu si aquesta desgraciada missió va tenir alguna utilitat pel futur de la navegació espacial.

 

 

 

 

100 coses que cal saber sobre el cervell

Aquesta setmana et demano que et llegeixis amb atenció els capítols 14 i 15. En el primer es descriu una “pseudociència” que durant un temps va estar de moda. En què consisitia ? En el capítol 15 t’explica un dels casos més sorprenents de la medicina. Explica perquè aquest cas va ser i continua essent tan sorprenent i què en vam aprendre pel que fa a l’encèfal i el cervell.

100 qüestions per identificar les pseudociències

En el capítol 42 en què l’autor parla del reiki explica un experiment molt interessant per desemmascarar aquesta pràctica. Explica’l.

 

Activitat 16 – Per lliurar el 11 de febrer

100 qüestions sobre l’Univers

A la natura existeixen només quatre forces. Cita quines són i què fa cada una. Intenta descriure-ho amb les teves pròpies paraules. No et dic a quin capítol és. Ho hauràs de buscar però no et costarà gaire.

100 mites de la ciència

Moltes vegades deus haver vist un dibuix similar al que tens a sota. Documentat’t en el llibre i dóna la teva opinió.

100 curiositats de la medicina

Resulta que menjar faves pot produir anèmia ? Ho expliqueu…

100 preguntes sobre el càncer

Aquesta setmana us demano que em parleu nua mica de quins són els factors de risc a l’hora d’adquirir un càncer. Pots fer-ho responent les següents preguntes ?

  • Tothom pot tenir un càncer ? Per què ?
  • Importa l’edat ?
  • A més del arxiconeguts alcohol i tabac hi ha d’altres factors de risc ?
  • Una dieta natural evita el càncer ?

100 preguntes de química quotidiana

No sé si a classe de química o biologia ja heu treballat o no el pH. En qualsevol cas, llegint-ne el capítol corresponent del llibre penso que podeu explicar una mica com funciona. Eps ! Amb paraules vostres.

100 qüestions d’astronomia

Comentes aquest diagrama ? És molt important en astronomia. Si no trobes el capítol et recordo que el google té un cercador on pots introduir una imatge i a partir d’aquí trobar el capítol corresponent del llibre.

100 preguntes de física

Després de llegir-te el capítol 32 et demano que cerquis per la teva banda una mica més d’informació sobre les característiques de l’antimatèria.

100 molècules amb què la química ha canviat la història

Cafeïna, teobromina i nicotina són molècules que tenen alguns aspectes en comú. Explica una mica quines propietats tenen aquestes molècules i en què s’assemblen i en què es diferencien entre elles.

100 moments estel·lars de la ciència

Aquesta és la bombeta ideada per T. A. Edison el 21 d’octubre de 1879. Explica quina fou la clau del seu èxit per acnseguir una bombeta que funcionés.  Explica també (això no ho trobaràs al llibre i hauràs de cerca una mica més) la rivalitat que va tenir amb un altre gran inventor a qui la història ha ignorat. 

100 qüestions per identificar les pseudociències

En els capítols del 43 al 48 s’explica en cada un una pseudociència diferent. Escull la que et soprengui més i d’nan’n la teva opinió.

100 Controvèrsies de la biologia

El ratolí de la imatge pateix un càncer d’origen humà.

Com l’ha adquirit ? de quin tipus de ratolí es deu tractar ? Té cap utilitat aquest animal ? Busca el capítol adequat del llibre i raona-ho.

100 històries de l’aventura espacial

En el capítol 32 es descriuen els elements que va caldre tenir en compte a l’hora de la construcció del mòdul lunar del programa Apolo i que havia de complir unes especificacions molt concretes. Podeu fer un resum de quines eren aquestes especificacioins i perquè eren tan importants ?

100 coses que cal saber sobre el cervell

En els capítols 19, 20 i 21 del llibre es detallen una sèrie de fenòmens que sempre han suscitat polèmica. Ens ho expliques ?

El mono obeso

Avui m’agradaria que em parléssiu de la Lucy i de les dificultats que tenia per trobar aliment i quines solucions va desenvolupar.  Diria que ho pots trobar fàcilment al capítol 4.