Activitat 11- Per lliurar el 10 de desembre

Per fer aquestes activitats no us heu d’haver llegit el llibre. Es poden fer consultant el capítol adequat. Tota manera, i com us podeu imaginar, la meva intenció és que a poc a poc us vagin venint ganes de llegir-lo tot. Som-hi!

Activitat pel llibre “100 qüestions sobre l’Univers”

En els capítols 1 i 2, l’autor ens parla de la llum i del passat. Quants tiùs diferents de llum enumera l’autor ? en què es diferencien ? Perquè diu que gràcies a la llum podem veure el passat ?

Activitat pel llibre “100 curiositats de la medicina”


Hauràs vist que el llibre està dividit en seccions. N’hi ha una que fa referència als medicaments. Et demano que expliquis la història d’un medicament que s’ha fet famós pels seus efectes secundaris i no pas per la intenció incial del laboratori. Som-hi !

Activitat pel llibre “100 mites de la ciència”

En aquest cas us demanaré que m’expliqueu on apareix en el llibre el cas de Maria Antonieta i que comenteu com s’explica científicament el que li va passar. Si no trobeu la Maria Antonieta dir-vos que està força al començament del llibre. Ànims.

Activitat pel llibre “100 preguntes de química quotidiana”

Raona la veracitat de la següent afirmació: “És molt més saludable que el calci que necessita el cos provingui d’aliments que de natural en tenen, que no pas d’aliments enriquits en què aquesta sal s’hi ha afegit artificialment”.

Activitat pel llibre “100 moments estelars de la ciència”

Una banyera plena d’aigua, una corona, un rei i un geni. De què estem parlant ? Explica’ns-ho una mica. No hauràs d’avançar gaire en el llibre per trobar-ho.

Activitat pel llibre “100 preguntes de física”


Quina és la diferència entre pes i massa ? quin significat precís té cada una d’aquestes magnituds ? Què passaria amb aquestes magnituds si sortissis de la Terra ? No hi ha cap capítol del llibre que es digui “pes i massa” però si en l’índex busques on apareix el nom d’un dels més grans científics de la història ho trobaràs. Som-hi.

Activitat pel llibre “100 qüestions d’astronomia”

Què és el moviment de precessió ? Con ens afecta quotidianament ? Explica-ho. No trobaràs cap capítol amb el nom “Precessió” però en trobaràs un on hi ha el nom d’una de les estrelles més conegudes, sens dubte, la més popular (i no és el Sol).

Activitat pel llibre “100 controvèrsies de la biologia”

Un dels capítols del llibre parla de l’efecte hivernacle i l’autor planteja una manera de conscienciar a la població sobre aquest problema per reduir-lo. Quina és aquesta manera ? Com l’anomena l’autor ? Podries resumir en què consisteix exactament l’efecte hivernacle ?

Activitat per llibre “100 preguntes sobre el càncer”

Quines són les diferències entre: limfomes, leucèmies, sarcomes, carcinomes i blastomes ? No et costarà gaire, si llegeixes l’índex, descobrir quin és el capítol que te’n parla.

Activitat per llibre “100 qüestions sobre el cervell”

Què és el quocient d’encefalització ? Com és aquest quocient en els humans i en què es diferencia del d’altres animals ?

Quina és la diferència entre ment i cervell ?

Què en pots dir dels “gustos” del cervell pel que fa a nutrients ? i de l’energia que consumeix ?

Activitat per llibre “100 històries de l’aventura espacial”

Llegeix els capítols 6, 7, 8 i 9 i explica què van ser els famosos “Sputniks” i també explica la influència de la política amb la ciència.

Activitat per llibre “100 qüestions per identificar la pseudociència”

1. Al capítol 2 parla de l’epistemologia i de dos comceptes: el principi d’autoritat i l’empirisme. Quina diferència hi ha entre aquests dos conceptes ?

2. Quina és la diferència entre la pseudociència i la mala ciència ? Fàcilment trobaràs un capítol que t’ho explica.

El mono obeso

Hola Mar. Si no m’he descomptat ets l’única alumna que llegeix aquest llibre. Si t’agrada la biologia i la medicina has fet molt bona tria. Som-hi!

Avui et demano que et llegeixis la introducció i em facis una rfelexió d’aquells aspectes que més t’han cridat l’atenció i que potser no sabies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *