Activitat 2 – Per lliurar el 8 d’octubre – “Ara o mai”

Si continues llegint a partir del lloc on ho vas deixar la setmana passada, veuràs que l’autor parla d’alguns fenòmens a nivell planetari que van produirse el 2019 i també de la resposta que hi van donar els polítics. Finalment per acabar el raonament que fa, parla d’una particular fotografia que canvia la percepció que la humanitat té del planeta. Explica una mica tots aquests aspectes des del teu punt de vista.

Activitat 5 – Per lliurar el 29 d’octubre – “Ara o mai”

Entre les pg. 35 i 38 del llibre, l’autor utilitza la xifra “99,9%” i més endavant escriu una frase que és fonamental per comprendre les lleis de la naturalesa i que atribueix a una més de les aportacions de Newton. Explica:

 • En quin context utilitza la xifra del 99,9% i què vol explicar utilitzant-la ?
 • Digies quina és la frase en qüestió i per què és tan important.

Activitat 7 – Per lliurar el 12 de novembre – “Ara o mai”

A la pg. 66 es parla de la manera d’actuar del “cowboy” i la de l’astronauta. Parla’n. Què en pensa l’autor de colonitzar altres planetes per quan hàgim “fet malbé” el nostre ?

A l’inici del capítol 6 es parla de la interacció d’alguns fenòmens aparentment molt allunyats dels que pensem que poden influir en el clima. Cita quins són.

Explica també què és l’anomenat “efecte papallona” i quina importància té pel canvi climàtic. Ho trobaràs també a l’inici del mateix capítol.

Activitat 8 – Per lliurar el 19 de novembre – “Ara o mai”

 1. Enumera les interaccions que un arbre pot tenir amb el medi i que poden influir en la regulació del clima.
 2.  Fes una reflexió del que comenta l’autor des de l’últim paràgraf de la pg. 101 i tota la pg. 102.
 3. Finalment sóna la teva opinió al respecte del que l’autor comenta entre les pg. 103 i 106 en el subcapítol que titula”Tota la matèria de la Terra es recicla llevat de la nostra”.

 

Activitat 9 – Per lliurar el 26 de novembre – “Ara o mai”

 1. A la pg. 107 s’explica que l’activitat dels éssers vius contribueix a regular el clima, però no sempre és possible. Quins enumera l’autor ?
 2. De quina manera la disposició dels continents afecta el clima ?
 3. Entre les pg. 110 i 113 apareixen les paraules: eix, òrbita, meteorits, gel i expansió tèrmica. Explica quina relació tenen aquetss termes amb el clima.

 

Activitat 10 – Per lliurar el 3 de desembre – “Ara o mai”

Llegeix el capítol 7 sencer i respon:

 1. A la pg. 118 es parla del concepte de segrest del carboni. En que consisteix aquest fenomen ?
 2. Justifica perquè l’energia elèctrica prové de l’energia solar.
 3. L’efecte hivernacle en si mateix és dolent ? Justifica-ho.
 4. La Terra es queda tota l’energia que rep ?
 5. Estaries d’acord amb la frase: “l’atmosfera del nostre planeta s’escalfa molt més per l’energia que rep de la superfície terrestre que per la que li arriba del Sol”.  Justifica-ho.
 6. El diòxid de carboni és el gas amb un efecte hivernacle més gran ? En cas que no ho sigui quin ho és ? Hi ha molta diferència ? Si no ho és perquè se li dóna tanta importància ?
 7. Què és l’albedo i per a què és tan important ?
 8. S’escalfen igual els pols que l’equador ? existeixen mecanismes de compensació ?
 9. En el cas que ara mateix la humanitat aconseguís reduir a zero totes les emissions de gasos amb efecte hivernacle l’escalfament s’aturaria de cop ? Per què ?
 10. Hi ha alguna relació que sigui important de conèixer entre la temperatura dels disolvents i la solubilitat dels gasos ? Quina ? perquè és important ?

Activitat 11 – Per lliurar l’11 de desembre – “Ara o mai”

Si llegeixes les pagines que an de la 128 a la 134 podràs respondre les següents preguntes:

 1. Estaries d’acord amb aquesta frase: “Els arbres fan ploure” ? Justifica-ho.
 2. Quin és el ritme de destrucció de l’Amazònia ?
 3. Hi ha cap relació entre la freqüència i la intensitat de ciclons i huracans amb el canvi climàtic ? En cas afirmatiu quina és ?
 4. I amb els incendis ?
 5. Quina és la relació entre el metà i el permafrost ?

Per triar i remenar…

Cada setmana caldrà fer una activitat que trobareu indicada en aquest apartat de la web. Les activitats estaran relacionades amb dos llibres que heu de llegir.

Adjunto la rúbrica de correcció d’aquestes activitats.

Ara o mai: entendre el teu planeta i la urgència d’actuar.
Xavier Soler

Angle Editorial

D’aquest primer llibre assistirem a una conferència que farà el propi autor a la UVIC el dia 1 de desembre de 12 a 13.30h

Com que llegir és una de les coses més fantàstiques que es poden fer si un té ganes d’aprendre i enriquir-se. Us demano que, a més del que hem comentat,  escolliu un d’aquests llibres que també treballarem (els alumnes de 2n el van utilitzar, podeu demanar si us el volen deixar o vendre).

Si hi cliqueu a sobre trobareu quina és la temàtica del llibre. En la majoria de casos podeu descarregar un fragment en pdf (veureu l’índex i en podreu llegir un fragment).

Tots són de divulgació i penso, de lectura amena i entretinguda. Potser “El mono obeso” és una mica més complex i el recomano a aquells alumnes que els agradi més la fisiologia i el metabolisme.

Feu -hi un cop d’ull i en acabat ompliu aquest formulari indicant quin llibre heu escollit. TOTHOM n’ha de llegir un…       …com a mínim  😉

FORMULARI

100 Mites de la ciència

100 controvèrsies de la biologia

100 preguntes de física

100 preguntes de química quotidiana

100 curiositats de la medicina

100 qüestions d’astronomia

100 preguntes sobre el càncer

100 històries de l’aventura espacial

100 coses que cal saber sobre el cervell

100 coses que cal saber dels virus

100 qüestions per identificar la pseudociència

El mono obeso