Vacunem ? – Per lliurar el divendres 27 de setembre

A continuació tenim una notícia apareguda a la Vanguàrdia a finals d’agost d’enguany. Et demano que en facis una llegida i responguis dues preguntes:

Notícia

  1. Quin és el principi de funcionament d’una vacuna ? És a dir com fa opssible el seu efecte ?
  2. Dona la teva opinió respecte el que l’article comenta.

Per triar i remenar…

Cada setmana caldrà fer una activitat que trobareu indicada en aquest apartat de la web. Les activitats estaran relacionades amb dos llibres que heu de llegir.

Antropocè: la fí d’un món.
Daniel Closa.
Angle ditoria

D’aquest primer llibre assistirem a una conferència que farà el propi autor a la UVIC el dia 18 de març a les 12h.

Com que llegir és una de les coses més fantàstiques que es poden fer si un té ganes d’aprendre i enriquir-se. Us demano que, a més del que hem comentat,  escolliu un d’aquests llibres que també treballarem (els alumnes de 2n el van utilitzar, podeu demanar si us el volen deixar o vendre).

Si hi cliqueu a sobre trobareu quina és la temàtica del llibre. En la majoria de casos podeu descarregar un fragment en pdf (veureu l’índex i en podreu llegir un fragment).

Tots són de divulgació i penso, de lectura amena i entretinguda. Potser “El mono obeso” és una mica més complex i el recomano a aquells alumnes que els agradi més la fisiologia i el metabolisme.

Feu -hi un cop d’ull i en acabat ompliu aquest formulari indicant quin llibre heu escollit. TOTHOM n’ha de llegir un…       …com a mínim  😉

FORMULARI

100 Moments estel·lars de la ciència

100 Mites de la ciència

100 controvèrsies de la biologia

100 preguntes de física

100 preguntes de química quotidiana

100 curiositats de la medicina

100 qüestions d’astronomia

100 preguntes sobre el càncer

El mono obeso

 

El cas Semmelweis

Busca informació sobre aquest espisodi de la història de la ciència i comenta què ens aporta sobre el que estem estudiant relatiu al mètode científic. deixa el comentari en aquesta mateixa entrada.

Sessió 1

  1. Presentació de la matèria i criteris d’avaluació.
  2. Fem una definició de ciència.
  3. Videos inicials introductoris (3min).
  4. Classificació de les ciències i característiques.

 

Proves diagnòstiques

En aquest enllaç trobaràs totes les proves diagnòstiques que es fan al complex hospitalari més gran de Catalunya. He escollit algunes de les proves més freqüents i que de ben segur que et poden fer al llarg de la vida. Per cada una et demano que expliquis què permet detectar i com es fa. Explica-ho amb les teves paraules. No facis cap copiar i enganxar. Per algunes d’elles et demano també que cerquis una imatge del resultat de la prova (no del procediment de la prova).

Arteriografia + Imatge del resultat

Biòpsia

Cateterisme cardíac + Explicació d’introducció d’un stend.

Colonòscòpia + Imatge del resultat

Electrocardiograma + Imatge del resultat

Proves cutànies d’al·lèrgia.

Punció lumbar

RMN + Imatge del resultat

TAC + Imatge del resultat

Espirometria

Física de partícules

La física de partícules és un dels camps més nou i més apassionant de la física que està completament fora dels objectius d’aquesta matèria. No obstant en aquesta pàgina hi ha una informació molt clara que us pot ajudar a entrar en el tema. Adjuntem aquí un requadre amb les partícules fonamentals. Les  de la primera columna s’anomenen de primera generació perquè són les primeres que es van descobrir. Amb pocs anys se n’han descobert moltes més…

Partícules fonamentals descobertes fins ara.


Composició d’un protó i un neutró.