Activitat 20 – Per lliurar el divendres 13 de maig

100 qüestions per identificar les pseudociències

Què en diu l’autor sobre l’acupuntra ? i l’apipuntura ? què és ? Quina opinió et mereix ?

 

100 qüestions sobre l’Univers

La darrera secció del llibre, l’autor  la dedica a parlar de la vida. Et demano que escullis tres capítols i n’expliquis el punts clua de cada un.

100 històries de l’aventura espacial

Descriu, resumidament les principals causes dels accidents espacials dels capítols 48 i 49.

100 qüestions sobre el cervell

En el capítol 49 relaciona records amb emocions i en el 50 es relaciona la dopamina amb el paler. Perquè no ho expliques de manera ben clara ?

100 mites de la ciència

Hi ha un capítol que parla de la gravetat a l’espai. Busca’l i fes dues coses. Una primera calcula amb quina força t’atrauria el planeta Mart si aterressis allà (necessitaràs algunes dades que fàcilment trobaràs). En segon lloc explica què té a veure la gravetat amb la caiguda lliure.

100 curiositats de la medicina

Hi ha una malaltia molt dolorosa relacionada amb un producte d’excreció que tots els humans fabriquem. La primera imatge et pot ajudar a descobrir de quina molècula es tracta i per tant trobar el capítol del llibre que en parla. Aprofita després per explicar el que aquesta pintura antiga vol representar. Llegeix-te el capítol que en parla  i explica el sentit del quadre.

Excretion of Nitogenous Waste Products. The carbon chains are broken down to molecules that feed into the TCA cycle. Amino acids. Most mammals convert amino-acid nitrogen to urea for excretion. NH4+ Some animals excrete NH4+ or uric acid. Fish & other aquatic vertebrates. Most terrestrial vertebrates. Birds & reptiles. O. HN. N. H. H2N-C-NH2 Urea. O. NH4+ Ammonium ion. Uric acid. 6.

100 preguntes sobre el càncer

Explica perquè normalment quan es s’aplica un tractament de quimioteràpia a un pacient no es dona mai una sola substància si nó més d’una. I de pas explica un fenmen que es dona en el tractament del càncer i que és, diguem-ne “empipador”.  El capítol 74 et pot ajudar a resoldre-ho. El 73 a més, et dóna una possible solució. Comenta-la.

100 qüestions d’astronomia

Aquesta vegada la pregunta és difícil. Hauries de procurar explicar què has entès sobre que són la matèria fosca i l’energia fosca. Hi ha dos capítols del llibre que en parlen. Escriu només el que hagis entès.

100 preguntes de física

Cal que expliquis quin és l’origen d’un forat negre i quines característiques té. I posats a parlar de forats podries fer el mateix amb els forats de cuc. Així aprens a distingir-los.

100 molècules amb què la química ha canviat la història

La història de la ciència és apassionant. Substàncies que ara se sap que són de les més perilloses s’utilitzaven fa uns anys per rentar-se les dents o per confeccionar roba per a nens. Hi ha un capítol que en parla. Per ajudar-te a  trobar-lo adjunto aquestes imatges. Són anuncis publicitaris reals. Això sí, en francès.

100 moments estel·lars de la ciència

Aquesta imatge és un dibuix realitzat pel mateix S. Ramon y Cajal.

Explica en què va consistir la gran aportació d’aquest científic al món del coneixement.

 

 

 

 

100 Controvèrsies de la biologia

Què en penses de les idees que es desprenen del capítol 36. Interessant oi ? Quina és la teva opinió ?

100 preguntes de química quotidiana

Què tenen en comú la mantega, la llet, les cremes cosmètiques, les pintures o la maionesa ? El capítol 25 te’n fa cinc cèntims.

El mono obeso

Durant el capítol 8 l’autor explica les conseqüències del desenvolupament de l’agricultura i la ramaderia. Llegeix-ne almenys un fragment i explica per què aquestes noves maneres de fer van ser tan importants per al  nostre desenvolupament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *