Els éssers vius estan fets de cèl·lules

Tots. Absolutament tots sense excepció, els éssers vius estem fets de cèl·lules. A partir d’aquí les cèl·lules es van agrupant en entitats cada vegada més complexes generant els anomenats nivells d’organització.

Nivells d’organització

 

Definicions de vida

La definició de vida no és gens fàcil. La vida té moltes definicions depenent del punt de vista en què ens ho mirem. No hi ha una definició de vida plenament satisfactòria. En un sentit ampli la vida és una propietat de la matèria igual que la densitat, el punt d’ebullició, etc.

A continuació et donem unes quantes definicions. Llegeixe-les i intenta fer la teva.

Definició fisiològica
Un organisme viu és aquell capaç de dur a terme funcions com menjarmetabolitzarexcretarrespirar, moure’s, créixerreproduir-se i respondre a estímuls externs.
Definició metabòlica
Un sistema viu és un objecte amb una frontera definida que contínuament intercanvia substàncies amb el medi circumdant sense alterar-se. 
Definició genètica – bioquímica
Tot organisme viu conté informació hereditària reproduïble codificada en els àcids nucleics els quals controlen el metabolisme cel·lular a través d’unes molècules (proteïnes) anomenades enzims que catalitzen o inhibeixen les diferents reaccions biològiques. 
Definició evolutiva
“La vida és tot sistema capaç d’evolucionar per selecció natural.” 
Definició termodinàmica
“Els sistemes vius són regions localitzades on es produeix un continu increment d’ordre.” Aquesta definició, potser la millor i més complerta, neix de la comprensió nova de l’Univers d’aquest últim segle. Es basa en l’aparent incompliment del segon principi de la termodinàmica, el qual diu que l’entropia o desordre, de l’univers sempre augmenta. 

La classificació binomial

Fa milers d’anys que la humanitat té interès per classificar els éssers vius. Fa uns 2.000 anys el filòsof grec Aristòtil va desenvolupar un sistema de classificació que dividia els organismes en diversos grups, alguns dels quals encara són utilitzats avui com ara mamífers, insectes i rèptils.

Carl von Linné (Carolus Linnaeus, 1701-1778) es va basar en els treballs d’Aristòtil per crear el seu propi sistema de classificació, que incloïa un sistema per a anomenar els organismes que és el que actualment encara utilitzem. Linné és considerat l’inventor de la moderna taxonomia, la ciència d’anomenar i classificar els organismes.

Carl Von Linné

Al segle XVIII Linné va inventar el sistema binomial (dos noms) per anomenar els organismes i va introduir el sistema de classificació més complet fins aleshores.

 

 

Si observem aquestes dues imatges veurem que hi ha algunes diferències…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La taxonomia s’encarrega de buscar els criteris per classificar les espècies i posar-los nom.

Exemple de clau dicotòmica de classificació de plantes.

A continuació tens els diferents nivells de classificació que s’utilitzen en taxonomia. Cada nivell s’anomena taxó (per ex. un gènere, o una classe són taxons).

Els principis de la Vida – ACTIVITAT OBLIGATÒRIA

Us deixo un pdf de les primeres pàgines d’un dels llibres més importants de la biologia que és “Principis de Bioquímica d’ A. Lehninger”. Cal que us el llegiu i en copseu les idees més importants. Us demano que en feu lectura acurada i m’expliqueu quines conclusions n’heu tret sobre la vida. Podeu respondre en la mateixa entrada. Us avanço que parla de les particularitats que han de tenir els éssers vius i en especial la matèria que els forma.

ATENCIÓ: No vull que em transcrigueu el que diu el text sinó que amb paraules vostres jo pugui veure que heu entès el que diu i fins i tot l’opinió que us n’ha generat la seva lectura. Teniu temps fins el 10 de març.