El cas Semmelweis

A continuació tens el relat d’un dels episodis més interessants de la història de la medicina. El del metge húngar Ignaz Semmelweis. Llegeix-lo i fes l’activitat que trobaràs en el classroom.

La Telepatia – OBSERVA

Asseguren que no hi ha trampa. Que la telepatia es una capacitat de la ment que té tothom però que encara no l’hem desenvolupat. Mira’t aquest video i després…    …tu mateix !

Anunci de cosmètica – VIDEO

Quedeu-vos amb aquesta frase: “No creo en los milagros, creo en la ciencia”.

“Tecnología Pro-Gen”,”adenosina” i “ciencia de los genes” són conceptes que apareixen en la campanya i que fàcilment poden confondre el consumidor. Què signifiquen aquestes paraules ? Tenen alguna relació amb la genètica ? Podem incidir en la salut de la nostra pell ? 

Quan algú sent que aquesta crema pot penetrar fins als gens pot alarmar-se. El que aquest tractament pretén almenys teòricament, és estimular els gens de les nostres cèl·lules i fer que treballin per contrarestar les agressions externes, com quan érem més joves. És, com a mínim dubtós, que una crema de 20€ pugui fer tot això.
El que podem deduir del que es diu a l’anunci és que la ciència que hi ha darrera d’aquesta crema està relacionada amb l’expressió gènica d’uns suposats gens de joventut. Cal tenir en compte que l’expressió gènica és un procés complex i lent que no està, ni de tros, del tot investigat (si ho estigués potser ja estaríem en condicions de curar el càncer). Si els suposats “gens de la joventut” existissin i s’expresessin, les conseqüències podrien ser fatals. Quan més jove és una cèl·lula més es reprodueix i precisament el no control de la reproducció és el que els passa a les cèl·lules canceroses. Imaginem-nos doncs que expreséssim aquests suposats gens que potenciarien la divisió cel·lular en rejovenir-les !
En la publicitat d’aquest producte cosmètic es diu que la pell millora el seu aspecte en només 24h. Això pot ser degut a l’expressió gènica ?
L’epidermis (capa superficial de la pell) està formada per cinc capes. A mesura que es reprodueixen, les cèl·lules de les capes més profundes van migrant cap a les capes més superficials renovant així la pell contínuament. L’última capa (estrat corni) està formada per cèl·lules que han mort degut a la gran quantitat de proteina queratina que tenen al seu interior. El procés sencer de renovació dura uns 48 dies. És absolutament impossible que la crema pugui tenir cap efecte en només 24h. Així doncs aquesta suposada tecnologia pro-gen és sospitosa.
Naturalment alguna cosa ha de fer la crema i de fet sí que ho fa. El que passa és que no té res a veure amb la genètica. El principi actiu d’aquesta crema no és més que un lisat (com si diguessim una papilla) de bifidobacteris (els mateixos que trobem en alguns iogurts) que aplicat sobre la pell contribueix a tancar els vasos (amb la qual cosa es veu menys vermella), a hidratar-la una mica i a accelerar la caiguda de les cèl·lules mortes que es van renovant.
En definitiva el mateix efecte que tindríem si ens féssim un massatge a la cara amb un actimel.
D’aquí a afirmar que aquesta crema activa els gens de la joventut hi ha un bon tros oi ?