Absolutament increible!

El planeta más semblant a la Terra almenys fins avui, fins avui és Kepler-1649C. Es troba a 300 anys llums de la Terra i va ser descobert pel telescopi espacial Kepler l’abril de 2020.

Nova foto del Hubble. És del cúmul globular NGC 6558, a 23.000 anys llum de nosaltres. Cada punt de llum és un sol, possiblement amb planetes. Immens.

Barcelona. 12 de juliol de 2022.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va fer pública dilluns (dimarts a la matinada a Catalunya) la primera fotografia presa des del telescopi espacial James Webb .

La imatge mostra un grup de galàxies que és l’indret més allunyat de la Terra fotografiat per l’ésser humà i, alhora, la imatge més antiga de l’Univers. Aquest dimarts mateix la NASA preveu fer públiques més imatges obtingudes amb el mateix telescopi.

Concretament, la foto –titulada Primer camp profund (First deep field)– mostra amb molt de detall el clúster de galàxies anomenat SMACS 0723. A la imatge, captada amb infraroig, es poden veure amb claredat milers de galàxies que fins ara no s’havien pogut observar. Vist sobre el cel que observem des de la superfície de la Terra, el tros d’Univers fotografiat té una mida més o menys equivalent a un gra de sorra sostingut amb el braç estirat. Les distàncies a l’Univers són tan grans que s’esborra la frontera entre temps i espai. D’aquesta manera, fotografiar galàxies que són molt lluny suposa també fotografiar enrere en el temps, perquè la llum que emeten (i que veiem a la Terra) triga milions d’anys a arribar.

Presentació

Cada setmana caldrà fer una activitat que trobareu indicada en aquest apartat de la web. Les activitats estaran relacionades amb el llibre que heu de llegir.

Adjunto la rúbrica de correcció d’aquestes activitats.

Com que llegir és una de les coses més fantàstiques que es poden fer si un té ganes d’aprendre i enriquir-se. Us demano que  escolliu un d’aquests llibres  (els alumnes de 2n el van utilitzar, podeu demanar si us el volen deixar o vendre).

Si hi cliqueu a sobre trobareu quina és la temàtica del llibre, veureu l’índex i en podreu llegir un fragment.

Tots són de divulgació i penso, de lectura amena i entretinguda. A més dels tres que fan referència directa a l’astronomia n’hi he afegit un sobre qüestions generals de física que és especialment interessant si voleu obrir una mica la perspectiva. Una vegada escollit el llibre ompliu el següent formulari perquè pugui saber quin llegirà cada un de vosaltres. Formulari.

100 preguntes de física

100 qüestions d’astronomia

100 qüestions sobre l’Univers

100 històries de l’aventura espacial

 

 

 

 

Temari

1. Algunes dates importants

2. El cel dels primers homes

3. L’astronomia a l’edat antiga

  • Aristòtil
  • Aristarc
  • Eratòstenes
  • Ptolomeu

4. La revolució científica

  • Copernic
  • Brahe i Kepler
  • Galileu
  • Newton

5. L’astronomia moderna

  • L’origen de l’Univers
  • Les partícules fonamentals i les forces
  • Astrofísica: La formació i l’evolució de les estrelles
  • La teoria de la relativitat
  • Antimatèria. Energia i matèria fosca
  • Les condicions per a la vida

 

Activitat 01 – Per lliurar divendres 22 de setembre

Per fer aquestes activitats no us heu d’haver llegit el llibre. Es poden fer consultant el capítol adequat. Tota manera, i com us podeu imaginar, la meva intenció és que a poc a poc us vagin venint ganes de llegir-lo tot. Som-hi!

Activitat pel llibre “100 qüestions sobre l’Univers”

En els capítols 1 i 2, l’autor ens parla de la llum i del passat. Quants tiùs diferents de llum enumera l’autor ? en què es diferencien ? Perquè diu que gràcies a la llum podem veure el passat ?

Activitat pel llibre “100 preguntes de física”


Quina és la diferència entre pes i massa ? quin significat precís té cada una d’aquestes magnituds ? Què passaria amb aquestes magnituds si sortissis de la Terra ? No hi ha cap capítol del llibre que es digui “pes i massa” però si en l’índex busques on apareix el nom d’un dels més grans científics de la història ho trobaràs. Som-hi.

Activitat pel llibre “100 qüestions d’astronomia”

Què és el moviment de precessió ? Con ens afecta quotidianament ? Explica-ho. No trobaràs cap capítol amb el nom “Precessió” però en trobaràs un on hi ha el nom d’una de les estrelles més conegudes, sens dubte, la més popular (i no és el Sol).

Activitat per llibre “100 històries de l’aventura espacial”

Llegeix els capítols 6, 7, 8 i 9 i explica què van ser els famosos “Sputniks” i també explica la influència de la política amb la ciència.

Activitat 02 – Per lliurar divendres 29 de setembre

100 qüestions sobre l’Univers

Llegeix els capítols del 3 al 6 i respon:

1. L’Univers s’expandeix o es contrau ? Què en pensava Einstein ?

2. Què és el que va fer pensar als científics que tot havia començat en un punt ?

3. El creixement de l’Univers sempre ha estat igual ? Quins factors l’han influenciat ?

100 qüestions d’astronomia

Si l’univers és tan i tan gran que es pot considerar quasi infinit i hi ha tantes i tantes estrelles com és que quan mirem el cel a la nit no el veiem brillant sinó fosc ? Aquest fenomen es coneix com a paradoxa d’Olbers. La resposta és molt interessant i si en comprens l’explicació aprendràs elements molt importants per l’estudi de l’univers. Busca-ho al llibre i explica-ho.

100 qüestions de física

Llegeix els capítols 52, 53 i 56 i explica una mica com funciona això de l’aerodinàmica. Apasssionant, ben cert.

100 històries de l’aventura especial

Yuri Gagarin va ser el primer home que va aconseguir posar-se en òrbita  dins una nau l’any 1961. Respon:

  • Era important l’estatura del pilot ?
  • Quina de les qualitats que teni el pilot i que es decriuen en el text  penses que va ser fonamental i perquè ?
  • És molt mig segon ? (perquè faig aquesta pregunta ?)
  • Perquè penses que els controls manuals de la nau estaven bloquejats ?
  • Per poc que t’hagis interessat en la història aeroespacial, t’haurà adonat d’una diferència molt clara entre els aterratges de les  expedicions russes i les americanes ? Quina és ?

Activitat 03 – Per lliurar divendres 6 d’octubre

100 qüestions sobre l’Univers

Els capítols 9 i 10 parlen de l’energia fosca. Intenta explicar amb les teves paraules què és i quins efectes té.

100 qüestions d’astronomia

Et demano que busquis perquè la composició de la Lluna és quasi idèntica a la de la Terra. Com que això ho trobaràs molt fàcilment al llibre, et demano també que busquis quantes vegades l’home ha posat els peus sobre la Lluna i si hi va haver o no un període de preparació per allunar. Demanar-te finalment si t’hagués agradat ser un dels tripulants de la nau núm. 13  i per què.

100 preguntes de física

Aquesta vegada haureu de descobrir quin significat tenen aquestes dues imatges. Tal vegada algun capítol del llibre us hi pugui ajudar.

100 preguntes sobre l’aventura espacial

En els capítols 17 i 18 es descriu la situació de les dones en l’aventura especial. Fes-ne una lectura crítica i digues què en penses de tot plegat.

Els arguments d’Aristòtil per una Terra esfèrica – PENSA I PREN NOTA

Els arguments d’Aristòtil a favor d’una Terra esfèrica eren científics i no pas amb la finalitat de buscar una forma perfecta geomètrica.

De seguida que  hom observava el món natural amb una mica de deteniment, s’adonava d’alguns fets que feien pensar en la possibilitat d’una Terra esfèrica i no plana (com semblaria a simple vista).

T’apuntem algunes observacions que van fer pensar, ja en aquella remota época, que la Terra era esfèrica. Caldria que pensessis per què.

 • Existeix un horitzó i per molt que t’hi vulguis apropar mai hi arribes.
 • Quan un vaixell s’acosta al litoral …
 • Els viatgers que arribaven a Grècia procedents de llocs meridionals buscaven estrelles que era impossible de trobar a Grècia i a l’inrevés.
 • L’ombra de la Terra sobre la Lluna en un eclipse lunar sempre té la mateixa forma en tots els eclipsis independentment de l’època de l’any.

Activitat 04 – Per lliurar divendres 13 d’octubre

100 qüestions sobre l’Univers

Quina és la diferència entre el big crunch i el big rip ?

Hi ha objectes que es poden moure més de pressa que la llum ? Com és possible ?

Com es va saber que havia d’existir una matèria anomenada fosca ?

Per cada pregunta trobaràs un capítol del llibre (no et serà difícil trobar-lo) que t’ho explica.

100 qüestions d’astronomia

Saps què és l’espasa de Dàmocles ? Més val que sí perquè això és una pista per trobar el capítol del llibre que necessites per respondre la següent pregunta:

Hem d’estar preocupats pel que pot passar el  13 d’abril del 2036 ? Què podria passar ? quines conseqüències podria tenir (això no ho trobaràs en el capítol, hauràs de buscar una mica en algun altre lloc. No et serà difícil). I per acabar quina relació té el capítol que has llegit amb l’espasa de Dàmocles ?

Afegeixo una imatge d’aquelles que fa efecte (i que de pas, potser t’ajuda):

100 preguntes de física

Si has llegit els llibres de Harry Potter o has vist les pel·lícules que n’han fet sabràs que disposava d’una manta que el feia invisible. Això és impossible ?

100 qüestions sobre l’aventura espacial

Hi ha un capítol del llibre (l’haureu de buscar) en què es comenta que els astronautes responsables de les naus espacials, malgrat ser experts pilots, havien d’aprendre a volar com si no ho haguessin fet mai. Busqueu el capítol i expliqueu el sentit d’aquesta afirmació.

El Sol és molt gran i està molt lluny. La força del sentit comú d’Aristarc

El raonament que va fer Aristarc (310-230 aC.) per defensar la llunyania i la grandària del Sol sense ni tant sols un telescopi senzill fou impressionant. Les frases en negre són les conclusions a les que va arribar Aristarc. Procura respondre als apunts les preguntes que se’t fan.

 • El paral.latge del Sol és molt petit per tant s’ha de trobar molt lluny de nosaltres.

Què és el paral·latge ? per què si aquest paràmetre és petit vol dir que el Sol s’ha de trobar molt lluny de nosaltres ?Les següents imatges ens hi poden ajudar.

 • El tamany angular del Sol és força gran per tant, tenint present que està tant lluny  el Sol ha de tenir unes dimensions enormes.

Què deu ser el tamany angular del sol (o de qualsevol astre que es veu en el cel) ?

 • Per què un cos enormement més gran que la Terra giraria entorn d’aquesta ? Seria molt més lògic pensar que és el cos petit el que gira entorn del gran.

Quina llei científica (coneguda ja al s. XVII) explica perfectament aquest fet ?