Els estels i la seva evolució – LLEGEIX

Aquest apartat del temari el farem a partir de la lectura i treball de cinc articles del llibre “100 qüestions d’astronomia” de Jordi Aloy. Caldria que cadascú en fes lectura i omplís la taula que trobareu en aquest document:

Taula. Versió docx

Taula. Versió pdf

Un cop feta la taula l’heu d’enviar a la meva adreça electrònica.

Article 1: Què són les estrelles ?
En aquest article hauries de descobrir el concepte de plasma, què significa que una estrella és estable i si el nostre Sol ho és.

Article 2: Les estrelles neixen, viuen i moren ?
En aquest hauries de trobar quins factors desencadenen la formació d’una estrella, de què depèn la longevitat d’una estrella, quan mor, si totes moren de la mateixa manera, i finalment per què és tant important que les més massives morin de la manera que ho fan.

Article 3: De què estan fetes les estrelles ?
En aquest cas, el que es tracta que trobis és com ho han fet els científics per conèixer quins són els elements majoritaris de cada estrella. Si llegeixes amb atenció s’entén molt bé.

Article 4: Com podem determinar la distància a les estrelles ?
Cal que entenguis bé el concepte de paral·laxi. Fes la prova de tancar i obrir els ulls que se’t proposa a l’article i ho entendràs perfectament.

Planetes i estrelles a escala – OBSERVA

A continuació adjuntem un parell d’ imatges ben simples però ben didàctiques per fer-se una idea de les dimensions relatives entre els planetes.

Dimensions relatives dels planetes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El video comença amb una imatge de Mercuri i van apareixent els altres planetes del sistema solar i algunes estrelles. Us adonareu que el Sol, no deixa de ser una etrelleta del més vulgar.


Efecte Doppler – EXPLICACIÓ

Font: Shahen Hacyan

 

La llum igual que el so també és una ona i encara que diferent, el comportament és similar. La llum que es dirigeix cap a l’observador  (equivalent al so agut d’abans) és més blavosa, i la que se n’allunya és més vermellosa (equivalent al so greu). Edwin Hubble (el famós astrònom) s’adonà que la llum procedent de totes les galàxies era vermella, la qual cosa volia dir que les galàxies s’estaven allunyant de nosaltres.