Les grans preguntes sobre l’Univers – VIDEO INTRODUCTORI

Per fer individualment en els apunts.

Clica per veure el video.

Aquest reportatge el mirarem en dues sessions de 15 minuts. Mentre el veieu i l’escolteu caldrà que anoteu aquells aspectes que us semblin més rellevants com també aquells que no acabeu d’entendre.  A mesura que anem avançant en la unitat anirem descobrint tot allò que l’univers amaga.

El calendari còsmic de Carl Sagan – ACTIVITAT VOLUNTÀRIA

Per fer individualment i lliurar en el POU: l’univers en un dia.

Imaginem que l’univers es va fomar l’1 de gener…
Una excel·lent manera de fer-se una idea de l’escala temporal. Mira’t el video com a exemple per després poder fer el mateix però fent correspondre la història de l’Univers en un sol dia. L’objectiu de l’activitat és que coneguis les dates més importants i en recordis algunes.

Un simulador estelar – PRACTICA

UnknownA continuació intentarem mostrar alguns conceptes bàsics d’astronomia amb un simulador informàtic. El que farem servir és molt rigorós i de fàcil utilització. És de codi obert i llicència lliure. Es pot descarregar des de www.stellarium.org

Amb aquest simulador descobrirem o pots comprovar que:

1. No de tot arreu és veu el mateix cel (o dit d’una altra manera cal posicionar el telescopi).
2. L’eix de la Terra apunta a l’estel polar.

3. No es veu el mateix cel a la primavera que a l’hivern, per exemple.

4. Totes els cossos apareixen per l’est i es ponen per l’oest.

5. Tots els planetes segueixen un mateix recorregut al cel. Avui serà un bon dia per veure Júpiter ? Per què ?

6. A quina distància estan les estrellees ? quina és la seva magnitud ?

7. Quantes constel·lacions hi ha ? QUines són les zodiacals ? Avui a quin signe del zodíac estem ?

 

 

Els Epicicles – DOCUMENTAL

Per poder explicar el moviment que s’observava dels planetes varen caldre sofisticats sistemes. Com que el punt de partida era fals (la Terra al centre) cada vegada calia complicar més la teria per ajustar-la a l’observació. Finalment quan es proposà que el Sol estava al centre tot se simplificà !

El bosó de Higgs – ARTICLE PERIODÍSTIC

El 15 de juliol de 2012 aparegué a la Vanguàrdia un breu article sobre una de les principals descobertes en el món de la fisica d’enguany. En reproduïm alguns fragments:

(…) el 4 de juliol, l’Organització Europea d’Investigació nuclear (CERN) va anunciar el descobriment d’una nova partícula que sembla que és el bosó de Higgs. A continuació una breu explicació de per què els físics ho estan celebrant amb tant entusiasme:

“Tenim una gran construcció que explica de manera satisfactòria les fenòmens que observen a l’univers però, quan buscàvem els pilars que aguanten l’edifici, no els veiem”

Aquesta gran construcció és la teoría del Model Estàndard que dóna sentit a totes les partícules conegudes i a tres forces que governen l’univers (electromagnètica, nuclear forta i nuclear feble). El pilar que havia d’aguantar tot l’edifici és el bosó de Higgs. Si aquesta partícula no existís, la teoria s’enfonsaria. El Higgs s’ha comparat per aquesta raó a la partícula que completa el Model Estàndard, la peça final del trencaclosques. El seu descobriment confirma que tota la feina feta pels físics de partícules han dut a terme al llarg de l’últim mig segle, construint el Model Estàndard és correcta.

Sense el Higgs, hauria calgut esborrar la pissarra, renunciar a mig segle d’experiments i teories i tornar a començar.

(…) Tot el que heu llegit fins aquí potser us ha fet pensar que el més important que s’ha descobert a l’LHC és el bosó de Higgs. Però no. El trofeu realment important és l’anomenat camp de Higgs, que explica perquè els cossos tenim massa.

Els cossos de l’univers – INVESTIGA

A continuació et demanem que cerquis una mica d’informació per tal de tenir ben clar què són cada un dels conceptes de la llista. Alguns ja els hem vist, però d’altres potser et resultin una mica més nous. Per això t’he deixat tres article que et poden ajudar.

Nebulosa; galàxia; estrella; planeta; satèl·lit; cometa; asterioide; meteorit, quàsar, púlsar, matèria fosca: energia fosca.

Tens com a suport tres article. No caldrà que ho lliuris enlloc però recorda que és matèria avaluable. Es puntuaran positivament comentaris en aquesta entrada.

Article “Què són els forats negres ?”
Article “Què és la materia fosca ?”
Article “Què és l’energia fosca ?”