Sessió 1

  1. Presentació de la matèria i criteris d’avaluació.
  2. Fem una definició de ciència.
  3. Videos inicials introductoris (3min).
  4. Classificació de les ciències i característiques.

 

Proves diagnòstiques

En aquest enllaç trobaràs totes les proves diagnòstiques que es fan al complex hospitalari més gran de Catalunya. He escollit algunes de les proves més freqüents i que de ben segur que et poden fer al llarg de la vida. Per cada una et demano que expliquis què permet detectar i com es fa. Explica-ho amb les teves paraules. No facis cap copiar i enganxar. Per algunes d’elles et demano també que cerquis una imatge del resultat de la prova (no del procediment de la prova).

Arteriografia + Imatge del resultat

Biòpsia

Cateterisme cardíac + Explicació d’introducció d’un stend.

Colonòscòpia + Imatge del resultat

Electrocardiograma + Imatge del resultat

Proves cutànies d’al·lèrgia.

Punció lumbar

RMN + Imatge del resultat

TAC + Imatge del resultat

Espirometria

No cal informe

D’aquesta unitat didàctica no caldrà lliurar-ne cap informe però sí que cal fer tota la feina encomanada en les dues sessions.

Informació genètica – Article

Aquesta part del temari la veurem treballant aquest article. Heu de llegir-lo sencer de la pàgina 83 a la 100. De les pg 83 a la 87 es fa una introducció general a les cèl·lules que és molt interessant i a partir de la pàgina 88 explica què es la informació genètica.

No caldrà que en feu cap informe per lliurar, però tingueu present que és matèra avaluable. Treballeu-lo durant aquesta sessió i en la següent farem un kahoot de repàs.

 

Detecció de bòlids

En Josep Pujols ens farà una xerrada sobre la seva estació de detecció de bòlids instal·lada a Folgueroles i que col·labora amb el CSIC.

SPMN210116 Folg_cam

Proves indirectes

Recorda que a l’interior de la Terra no hi podem accedir i que la totalitat d’estudis fets en aquest sentit es basen en proves indirectes. La que et proposem ara és una de molt simple que s’obté només utilitzant la lògica. La densitat mitjana de les roques extretes de les capes accessibles de la Terra (és a dir l’escorça) és de 2,7 (no hi ha les unitats expressament, suposem que les hauràs deduït…) i quan es calcula la densitat de la Terra globalment aquest valor és molt diferent. Això vol dir que…

Naturalment et demanem que facis l’exercici. És a dir que calculis la densitat mitjana de la Terra i comparis el resultat amb la densitat de les mostres de roca extretes. Potser necesitis alguna dada que trobaràs fàcilment.

Litosfera i astenosfera

Amb la imatge  que tens a continuació pots deduir quin és el significat d’aquests conceptes, la seva situació, el seu gruix i les seves característiques.

litosferatipos

Observem

Observa atentament les següents imatges i digues què hi veus que et sorprengui. Ho comentarem tot junts i ho anotarem als apunts (clica la imatge per veure-la amb més detall).

plaques1